Чингис хан – психопат или велик войн? Виж по Viasat History

Чингис хан

Чингис хан е най-великият завоевател, съществувал някога – изключителен военен гений, при все това обгърнат от мрачна, почти злокобна слава. Често е представян като психопат, убил собствения си брат още като момче, наредил смъртта на най-добрия си приятел и командвал армия, която след битката в Туркменистан оставя повече от милион мъртви вражески воини – необходими били 13 дни за преброяването им. Редно ли е да помним Чингис хан като безмилостен и жесток палач? Можете сами да решите това – с помощта на историческите факти в този предоставящ изчерпателна информация филм.

С бюджет от близо милион британски лири тази завладяваща продукция съчетава екшън сцени, заснети на живо на различни места в Монголия и на монголски, с помощта на многоброен и ентусиазиран местен екип, с най-модерен софтуер за специални ефекти – същия, използван за „Властелинът на пръстените”. Участват 150 конника и каскадьори, работили и в „Терминатор 3”, „Мумията” и „Троя”, за максимално живописното и точно пресъздаване на битките от ХІІ в. в Китай и Русия.

Филмът има за цел да представи истинския образ на Чингис хан, черпейки информация от най-добрите исторически монголски източници, по-конкретно „Тайната история на монголите“ – епичен разказ за живота на Чингис хан, сътворен от неговите наследници скоро след смъртта му. Всички герои във филма са действително съществували исторически личности, а думите на Чингис хан са взети от негови речи, включени в „Тайната история на монголите”.

Чингис хан не се ражда в семейството на велик владетел. Като момче става свидетел на убийството на баща си от страна на вражеско племе. Израства в крайна бедност, водейки почти скотско съществуване в безмилостната монголска степ. В края на ХІІ в. страната представлява хаотична коалиция от малки племена. До смъртта си Чингис хан създава империя, която по времето на своя възход е два пъти по-голяма от Римската. Как успява един невеж прокуден бедняк да обедини непрестанно враждуващите монголски племена в могъща нация и да се издигне като владетел на най-голямата сухоземна империя, съществувала някога? Как съумява да преобрази дивите монголи в безмилостна и дисциплинирана бойна сила – армия с революционна тактика и умело изобретени оръжия, в крайна сметка осмелила се да опита да завладее Европа?

Несъмнено е бил далновиден мъж,: допуснал разцвета на чуждоземни религии и проявявал интерес към развитите култури на обществата, които бил завладял, по-конкретно на китайците, от които придобил знания, свързани с печатането и медицината. Непоколебимо споделял богатствата си със своя народ, желаел да повиши нивото на културата, законодателството и образоваността. На първо място обаче изпъквал военният му гений – успешно трансформирал група разпасани племенни воини в една от най-ефективните бойни сили на всички в емена, кавалерия, впоследствие завзела Пекин и заплашила Западния свят, чак до Виена.

Воините му яздели бързо като вятъра, изстрелвали стрели точно в момента, когато и четирите копита на коня се вдигали във въздуха, с което се постигало абсолютна прецизност, и спели на седлата, успявайки да изминат огромни разстояния за светкавично време. Близо 700 години след смъртта му бойните планове на Чингис хан били ползвани от генерали от Втората световна война.

Предстои ви една истинска визуална наслада с този филм, представящ непобедимия дух и неутолимата жажда за нови завоевания на великия хан.

Премиера на 13 юни по Viasat History

Коментари (0)

Публикувано в на 22 май 2010 г.