Червеното е най-силният цвят – от древността до днес с онлайн видео и снимки

Червеното е най-силният цвят – от древността до днес

Акценти от филмовата програма на Da Vinci Learning за 02/2012

Сряда, 22ри февруари 2012 година, в 00:00 часа
Поредица от цветове – Червено

В зората на времето човечеството е различавало само един цвят – кървавочервеният. Това е първият цвят, на който човекът е дал име, затова в много езици думата „цветен“ съвпада с думата „червен“. Кръвта се е предлагала в дар на боговете, а менструалната кръв – в дар на полята.

Адам означава „направен от червена глина“. Първият мъж не е могъл да има друг цвят. По същия начин и ябълката на изкушението на Ева не би могла да бъде зелена или жълта. Такова забележително първо по рода си събитие би могло да бъде само червено. Така, както и мястото за изкупление на греховете е трябвало да има същия цвят.

Наричаме го царя на цветовете. Това е първият цвят, който виждаме при раждането си. Той винаги заема централно място и не оставя усещане за студ у никого.

Червеното е цветът на емоциите, то символизира любовта, болката, революцията, отмъщението, щастието, страстта, опасността, симпатията, срама, насмешката, солидарността, съчувствието, омразата и насилието.

Поради добрата си видимост, това е идеалният цвят за сигнализация, задължение, опасност, спешност, ограничение в скоростта, внимание, отстраняване, спиране или забрана.

Неделя, 26ти февруари 2012 година, в 08:30 часа
Компас на времето – Месопотамия – Част 1 и 2

Около 6 000 година пр.н.е. в Месопотамия пристига група номади. Те се научават да засаждат семена и да събират реколтата. Тъй като вече не им е необходимо да пътуват в търсене на храна, те се установяват в къщи, създавайки първите населени места в историята. Те започват да си разпределят работата, създавайки първите занаяти. Други се посвещават на управлението и защитата на народа си – това са войниците и управниците. Тази нова организация осигурява на хората повече време за молитви, те построяват първите храмове, с което идват и първите жреци. Успехът на месопотамските заселници привлича хора от различни региони, които населяват земите. Най-известните сред тях са шумерите.

Между 4 000 и 2 400 пр.н.е. шумерите изграждат много градове, като Урук и Ур, и изобретяват първото писмо. Днес шумерската цивилизация се смята за най-старата в света. След като усъвършенстват методите на скотовъдство и земеделие, скоро те започват да произвеждат повече храна, отколкото им е нужна. Осигурени с толкова храна, хората се ориентират към производство на други стоки, които започват да продават на други хора срещу пари или продукти, с които не разполагат. Това се превръща в принцип на търговията. Развитието на търговията създава богатство, а богатството създава власт. С нападенията на чужди територии с цел забогатяване започват първите войни.

Какви са културните постижения на месопотамската цивилизация? Какво е първото писмо на тази цивилизация? Защо Вавилон е наречен „перлата на Месопотамия“? Кой е построил Висящите градини на Вавилон и защо? Кой е най-старият разказ за това?

Сряда, 29ти февруари 2012 година, в 17:30 часа
Как и защо – Железница

Без коловози не би имало влакове. Нещо подобно на коловозите е съществувало още преди 2 000 години в Древния Рим. Занаятчиите са издълбавали улеи в каменните пътища, за да предотвратят излизането на каруците от пътя и да улеснят тегленето им. Преди около 300 на хората им идва идеята да направят коловози от желязо. Това полага основите за изобретяване на железницата. Железните колела вървят толкова добре по железните линии, че локомотивите са в състояние да теглят голям брой тежки вагони. Значението на това изобретение като средство за транспорт е отразено на много езици. След изобретяването на железопътните линии липсват само влаковете.

Пробивът е дело на трима души. Първият е Никола-Жозеф Кюно. През 1769 година той успява да построи първото превозно средство, задвижвано от пара. Парното чудовище е първото превозно средство, което се придвижва самостоятелно по павиран път. То има три колела, тромаво е и представлява далечно подобие на влак. Едва няколко десетилетия по-късно на инженера Ричард Тревичик му хрумва идеята да постави парната машина върху релси, но тя се използва само за развлекателни цели. Джордж Стивънсън построява парен двигател, който нарича „locomotion“ (“Движение”), откъдето идва наименованието на локомотивите. Заедно със своя син той конструира “Ракета”, която пътува между Ливърпул и Манчестър. Това е първата железопътна линия, превозваща редовно пътници.

В продължение на хиляди години човекът е пътувал пеша или с каруци, теглени от коне. Малцина предприемат пътуване, освен търговците. С изобретяването на влаковете това положение се променя. Появява се възможност за бързо пътуване до места, които някога са били труднодостъпни. По протежение на железопътните линии процъфтяват нови градове, променящи цели държави.

Коментари (0)

Публикувано в на 27 януари 2012 г.