Черно море е един издъхнал старец – „В кадър“ по БНТ

„Съдбата на морето”  в рубриката „В кадър” по БНТ

През погледа на двама творци – харпунджии, хора, които могат да се нарекат морски, екип на БНТ видя състоянието на Черно море.

Тази събота – 30 октомври в 19:15 ч. публицистичната рубрика на БНТ „В кадър” представя документалния филм „Съдбата на морето“.

В края на октомври морето е различно. Плажът се е освободил от туристическата глъчка, по пясъка се търкалят само спомените от лятото. Това е сезонът за риболов, но рибарите се оплакват, че рибата просто я няма.

Морето става все по-болно. Няма достатъчно и съвременни пречиствателни станции водите се замърсяват, крайбрежието също, корабите тралят безнаказано. Каква е съдбата на морето? През погледа на Анри Кулев и Боян Биолчев морето изглежда така:

Анри Кулев: „Морето много се промени, всичко се е променило, ние сме се променили. Но морето сигурно и то се ражда, живее и умира като човек. Как иначе може да е едно море. Сега не съм сигурен в кой стадий се намира, но така като го голедам е един доста издъхнал старец”.

Боян Биолчев: „ Морето вече няма своя истински аромат. То се е променило.А сърцето на твореца се натъжава. Трудно можеш да създадеш любовна лирика на лунна пътека, при положение, че в нея се подмятат найлонови торбички. Лирика в найлонова торбичка няма.”

Автор: Цветелина Атанасова

Режисьор: Марта Илиева

Оператори: Цветелина Атанасова, Иван Христов, Недялко Данов

Монтаж: Филип Петков

Коментари (0)

Публикувано в на 29 октомври 2010 г.