СУ отсича: в БНТ журналята говорят най-правилно

БНТ с признание за правилно използване на българския език

Студенти от Факултета по славянски филологии, Катедра по български език, Център за анализ на политическата и журналистическата реч от Софийския университет поставиха отлична оценка на петима журналисти от БНТ за правилно използване на българския език. Специални гости на церемонията бяха учителите на телевизионните журналисти – Любинка Няголова и Никола Филипов. Признание за високата си езикова култура получиха журналистите Радина Червенова, Добрина Чешмеджиева, Надя Обретенова, Бойко Василев и Спас Кьосев.

БНТ е медията с най-много отличени журналисти. Нецензурна реч, диалектни думи и езикова агресия атакуват все по-често чрез медиите и стават модел за подражание. Такава е тъжната констатация на студентите от Софийския университет.

Тиории, ижидневници, да ва замола, тъз, да земеме, повтарам, да напраиме – това са само част от използваните в телевизионния ефир думи. Този в кавички колорит липсва на 5-мата водещи от БНТ, които получиха награди за говора си. А те обещаха да се стараят още повече.

„Да, понякога, което не е типично за мен, но понякога се случва – играеме, учиме, което е много досадна грешка, но училища и летища, там съм отличничка, там не бъркам, това също е от много дразнещите слуха грешки.” – каза Добрина Чешмеджиева

„Младостта не е оправдание за незнанието на българския език”, твърди Спас и казва какво го дразни: „Има три клишета, с които искам да се преборим в новините – едното е “за щастие”, другото е “като по чудо”, третото е “жертвата е най-малко един”.

Бойко Василев твърди, че не е важно дали един политик знае правилното произнасяне на инфраструктура. „Според мен важното е да наситиш езика с дух, съдържание и с мисъл, не вярвам, не мисля, че един политик може да залегне над правоговорния речник” – добави той.

„За БНТ чистотата на езика е непрестанна битка, казват колегите ми, и искат тя да стане заразна. Искам да ви кажа, че аз оставам в нея и ще се боря затова да получавам и други години тази награда, както и за това и мои колеги от БНТ да я получават.” – сподели Надя Обретенова.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 май 2010 г.