Стефан Данаилов си откри лимфом благодарение на „Фамилията“

Актьорът не се предава, лечението преминава успешно

„Изцяло се доверявам на българските лекари. Имаме чудесни специалисти“, споделил неотдавна известният актьор Стефан Данаилов със свои близки.

Преди 3 месеца му поставят диагноза лимфом и в Националната онкохематология веднага и без отлагане започват химиотерапия. Досега са минали две вливания, предстои трето.

Големият актьор не е скрил диагнозата от колегите си в Народния театър, от екипа на тв сериала „Фамилията“, от колеги депутати. От уважение към него и личния му живот дълго време никъде не излиза информация за истинското му състояние. Първо се появяват заглавия в жълтата преса, но с невярна информация за диагнозата му.

„Не ме чакайте да вдигам бялото знаме! Не ме изпращайте толкова бързо!“ Това казва актьорът Стефан Данаилов в интервю за в. „Преса“. Министърът на културата в кабинета на Сергей Станишев и сега депутат от БСП разказва за борбата си с лимфома.

Тогава, разказвайки историята с точната диагноза, вестникът съобщи, че заради заболяването му сценаристите на тв сериала „Фамилията“, чийто трети сезон се снима в момента, специално са променили историята. В него той играе Борис Арнаудов – глава на голямо семейство, който се бори да влезе в парламента. Но сега може да му се случи да се разболее, косата му да опада и така и героят, и актьорът да се слеят в един образ.

Стефан Данаилов цял ден е на снимки на сериала. От екипа твърдят, че в момента е в отлична форма. Дори много по-добре от началото на 2013 г., когато се „разпъвал“ между работата си в Народното събрание, класа си в НАТФИЗ и снимките. Тогава бил дори по-уморен, а сега се чувствал бодър и пълен с енергия да снима.

Ламбо потвърди, че заболяването му е открито в началото на ноември. „В края на февруари ме налегна хрема – разказа актьорът. – Дълга и противна. Ходих при всякакви доктори: уши, нос, гърло, какви ли не хапове, капки и сиропи не накупих. Хремата не мърдаше. Правих изследвания за синузит. Не е. Зъби не са. Уши не са. Никой не може да ти каже какво е. Това трая чак до средата на ноември. Даже на шега бях казал, че ще обявя в пресата, че давам 2000 лева на този, които ми излекува хремата…“

Тя му пречи и в актьорската работа при снимането на сериала „Фамилията“, защото променя гласа му. Един ден през есента, докато гледа по телевизията поредния епизод забелязва при един от близките планове, че лявата страна на шията му изглежда подута. „Инстиктивно се пипнах и усетих, че лявата ми жлеза цялата е надута. Пипнах се и от другата страна, хванах двете жлези – твърди като камъни! Бях започнал вече нощно време да се изпотявам. През деня нищо ми няма, но през нощта по 2-3 пижами сменям“, спомня си Стефан Данаилов.

„Може би пък да отърва кожата. Но аз нямам усещането на болен човек. Дразни ме само седенето вкъщи. Не мога да общувам със студентите си, което ме притеснява. Аз съм бил много активен цял живот и сега ми е чоглаво“, споделя актьорът.

Според лекарите заболяването на Данаилов е по-скоро генно, макар той да няма спомен в неговия род да е имало такива диагнози. Предполага се, че и стресът е изиграл някаква роля.

Сега, в това състояние, признава, че не е прехвърлял живота си, не си е правил равносметки. „Дано не се лъжа, но това е индикация, че пътят не е надолу, а нагоре в добрия смисъл на думата“, смята Данаилов.

Мислил си обаче: „Ами ако това ми се беше случило, когато бях на 40 години, какво щях да преживявам тогава? Сигурно много по-лошо и по-страшно. Защото си млад, защото има още какво да вършиш. Сега аз съм свършил много неща. Излязох от шока. И се усмихвам. Животът е прекрасен“, убеден е обичаният актьор.

Инфо: Вестник 24 часа

Коментари (0)

Публикувано в на 8 януари 2014 г.