Станьо стана, и си заряза двете семейства в „Отeчествен фронт“

„Отечествен фронт” търси бащата

Тази събота, 23 октомври, социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” показва разпада на българското семейство.

“Всеки ден ни пишат как някой е посегнал на дете – искат от нас, от “Отечествен фронт”, защита и едва ли не съд.” – разказва Мартин Карбовски. – “Един ден ние се замислихме как така се стигна до това хората да се надяват на нас и да пишат “Само вие може да ни помогнете!”…

Днес ще ви разкажа една българска история – толкова българска, че наистина боли. За да разкажем тази трудна за разказване история ние работихме доста – снимахме в Павликени, снимахме в Чезена, Италия, снимахме в Черноконево – Димитровград…  История за липсващата брънка в българската еволюция. Днес търсим липсващия баща, който е виновен за всичко – виновен е с това, че го няма.”

Историята започва в Павликени. Една жена – Веска Маринова се развежда с мъжа си Станьо, с когото имат дъщеря Радка. Веска търси опора в живота след Станьо и се жени за белгиеца Мишел. В началото Радка го възприема като роден баща – липсва й близостта със Станьо. Но нещо се случва – докато Веска работи в чужбина, 50-годишният Мишел насилва сексуално 13-годишната си доведена дъщеря.

За да не каже на никого, я заплашва и бие. Тормозът продължава цели четири години. Когато Веска си е в България, Мишел настройва майка и дъщеря една срещу друга, пребива Веска и посяга на децата. Майката разбира за сексуалния тормоз над дъщеря си едва когато Радка прави опит да се самоубие.

“Такива истории има много у нас.  Чужденец е титла, която даваме с лекота на всеки идващ отвън – тя  достатъчна, за да дадем уважението си на такъв човек.” – коментира Карбовски. – “И да му дадем и дъщеря си. Но няма да ви разказваме за още един белгиец-педофил. Ние търсим друго нещо  в този филм – търсим бащата! Искахме да потърсим Станьо – истинския баща на Радка – и да го питаме: “Няма ли да защитиш дъщеря си?”

Станьо е започнал живота си отначало в Чезена, Италия с новото си семейство – съпругата Елена и децата Мира, Ивана и Иван. Обаче и тук нещата не са наред и проблемът не е, че децата не могат да говорят български, дори не е в това дали там живеят по-добре, отколкото в България. Проблемът отново е, че Станьо го няма! Дошъл уж за малко в България и останал в Пловдив – с друга жена. Всички го търсят – търсят го роднините му, търси го тъстът му, който живее в Димитровград, нужен е на децата си и в Италия, и в България – но го няма!

“На днешния баща думата патриарх вече не отива! Днешният баща е смотан шмугльо, който прави далавери, за да оцелее. Няма я властта, която преди той упражняваше.” – коментира Карбовски. – “Бащата вече не е модерен, не е уважаван, не е признат. Той самият абдикира, уплашен от толкова много тежести и отговорности. Той се развежда, уволняват го, унижават го, емигрират го… Той често започва да живее в кръчмата при лесните жени, при нищото.

Бащата го няма – търсете го вътре в бутилката. Разрухата е неговата майка, бедността е неговата сестра. Краят на правилата у нас, срещу които протестираме, е краят реално на бащата. Погледнете си проблемите – всеки един от тях щеше да е лесен за решаване, ако наоколо светеше сянката на бащата –  този, който трябва да ни каже как да живеем.

Всъщност ние днес се гордеем с това, че няма кой да ни каже как да живеем. Обаче сме недоволни от живота си – горди сме, че преодоляхме бащата и нещастни, че татко го няма…

Ние не намерихме Станьо! Правим това предаване за тези, които успяха да се съхранят като бащи и все още крепят живота на плещите си. Станьо трябва да се върне в България и да види какво става с първото му дете – дъщеря му Радка. Станьо трябва да не се крие и да направи от децата си в Италия българчета. Искаме всички от този филм да му кажем:

“Станьо, татко, върни се! Мъжът не се мери по това колко жени е зарязал, колко жени е имал – мъжът се мери по това дали са щастливи децата му.”

„Отечествен фронт” – събота, 23 октомври 2010 г., 18:00 ч. по Нова телевизия

Видео анонс:

Коментари (0)

Публикувано в на 21 октомври 2010 г.