Сръбска „партизанска“ премиера по Viasat History, и още… с онлайн видео и снимки

Сръбска „партизанска“ премиера по Viasat History, и още…

Акценти в програмата на Viasat History за септември 2011

Премиера на 1 септември по Viasat History
Партизанските филми
Оригинално заглавие: Partisan Film
Държава: Сърбия
Година: 2009

По време на Втората световна война на територията на днешна бивша Югославия се води един от най-кървавите конфликти, въз основа на който е създаден специален филмов жанр – партизанския филм. След повече от 40 години съществуване обаче този филмов жанр се разраства отвъд границите на първоначалното му предназначение и се превръща в един от най-важните в Източна Европа.

Три партизански филма са номинирани за „Оскар”. За тяхното заснемане са унищожени селища и мостове. За участие в тях са привлечени велики филмови актьори като Юл Бринър, Ричард Бъртън, Орсън Уелс, Франко Неро, Ирене Папас и други.

Пабло Пикасо рисува филмовия плакат за един от тях, а друг партизански филм е все още най-гледаният филм за всички времена – „Валтер защитава Сараево”.

Документалната лента ни представя историята на партизанските филми – специален жанр, създаден от тайната полиция на комунистическата партия с цел възхваляване на партизанската война.

Ексклузивна европейска премиера – 9 септември 2011 г. – 183-та годишнина от рождението на Лев Н. Толстой
Проблемът с Толстой
Оригинално заглавие: The Trouble with Tolstoy
Държава: Великобритания
Година: 2011

Лев Николаевич Толстой е в истинския смисъл на думата колос на руската литература. Той не просто е автор на „Война и мир” и „Анна Каренина” – два от най-великите романа на всички времена, но е бил и изключително влиятелен и плодовит социален, морален и религиозен философ. Заради своите радикални идеи и днес той е смятан в Русия за изключително противоречива личност. Британският телевизионен водещ Алан Йентоб пътува с влак в сърцето на Русия, за да чуе какво мислят руснаците за Толстой – доколко им е удобно да обсъждат този в много отношения пораждащ неудобство, ревностен, винаги настроен против установените порядки литературен супер-герой? В рамките на това пътешествие ще имаме възможност да надникнем в съвременната руска душа, по време на разговорите, които Йентоб има с най-различни обикновени и не толкова обикновени хора за един писател, който, поне на теория, е прочетен от абсолютно всеки руснак, някога посещавал училище, и за когото мнозина негови съвременници продължават да водят разгорещени спорове.

Премиера на 12 септември по Viasat History
Историята на Фредерик и Ирен Жолио-Кюри
Оригинално заглавие: Out of the Shadows – The Story of Irene Joliot-Curie and Frederic Joliot Curie
Държава: САЩ
Година: 2009

Филм за френската физичка и радиохимичка Ирен Жолио-Кюри, най-голямата дъщеря на Пиер и Мари Кюри. Работейки съвместно със своя съпруг Фредерик Жолио, Ирен доказва как е възможно по изкуствен начин да бъдат създадени радиоактивни изотопи на елементи, които не са естествено радиоактивни. Откритието, за което е удостоена с Нобелова награда (и така тръгва по стъпките на родителите си), създава нова сфера за радиоактивни изследвания, от съществено значение за редица приложения в химията, биологията и медицината. С помощта на изкуствената радиоактивност е постигнато много по отношение на лечението на рака, но нейното откритие било и важна крачка към откриването на делението на атома, което става през 1938 г., а също и за разработката на ядрената бомба през 1944 г. Документалният филм представя професионалните постижения и борби на Ирен Жолио-Кюри.

Премиера на 29 септември по Viasat History
Тайните на Партенона
Оригинално заглавие: Secrets of the Parthenon
Държава: САЩ
Година: 2008

В продължение на 25 века по Партенона е стреляно, бил е опожаряван, разтърсван от земетресения, плячкосван заради скулптурите в него, почти напълно унищожен от взрив и обезобразяван от уж добронамерени реставрации. Функционирал е като храм, църква, джамия, дори като място за съхранение на боеприпаси. Какво ли друго го очаква? А защо не и научно изследване на тайните на неговата несравнима красота и изумително бързо изграждане? Филмът ни предоставя безпрецедентен достъп до Партенона, за да разбулим архитектурните и инженерни загадки на този прославен античен храм.

Коментари (0)

Публикувано в на 14 август 2011 г.