SpriteGraffitiFest – най-добрите графитъри на битка пред НДК! с онлайн видео и снимки

SpriteGraffitiFest – най-добрите графитъри на битка пред НДК!

Най-добрите графити артисти в страната ще се срещнат в оспорвана битка по време на осмия национален SpriteGraffitiFest

Дичо ще позира за шарж, направен от един от утвърдените графити художници в страната

15 графити отбора и самостоятелни участници ще премерят сили в SpriteGraffitiBattle 2011, част от осмия национален SpriteGraffitiFest. Форумът, който дава възможност за легална изява на ъндърграунд графити културата, ще се проведе на 10-ти септември, събота, на традиционното място при паметника на НДК. Тази година над 40 графити художници се включиха в състезанието, като от 10 август до 4 септември качваха своите скици на тема „Ърбън освежаване” на сайта  www.spritegraff.bg.

Професионално жури избра девет от финалистите в SpriteGraffitiBattle. Това са следните крюта / индивидуални райтъри: OSMC (Враца), WY2 (София), Broke(Пловдив), PT Crew (Пловдив), KCC Crew (Ямбол/Бургас), Adums (София), Pick(Велико Търново), Stoog (София) и Wion(Благоевград) . Ето и техните скици, с които спечелиха право на участие в SpriteGraffitiBattle:

Пет от най-популярните скици, събрали най-много харесвания в гласуването на сайта на феста, също спечелиха право на участие. А графити крюто RockSick от Варна се класира директно на финалите, след като спечели първо място в проведения на 2 юли в гр. Варна SpriteGraffitiJam.

Победителят в SpriteGraffitiBattle 2011 ще може да покаже своето изкуство на двуседмична изложба, предоставена от организаторите на феста – Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „РАДАР” и Coca-Cola, която ще се проведе в Национален Арт Център „Форум“ от 10 до 25 ноември.

Програмата на феста:

Официалното откриване на Sprite Graffiti Fest 2011 ще бъде в 16:00 ч. Програмата на феста включва изпълнения на групите Frontero, „Млък!“ и „Нокаут“, брейк и скейт демонстрации.

Първият официален шарж в графити стил на български изпълнител ще бъде направен от един от най-добрите графити художници в страната – Esteo. Известният музикант Дичо – бивш член на група D2 и настоящ фронтмент на група V.O.XX, ще позира на Sprite Graffiti Fest със съдействието на Music Space – онлайн медия за българска музикаи медиен партньор на феста.

Битката между графитърите ще се проведе в две категории. Първата фаза ще започне в 10:00 часа с рисуване на цветна скица в рамките на 1 час, като тежестта на тази категория в общата оценка ще бъде 30%. Скицата трябва да бъде на база на дума, зададена преди началото на тази категория от членовете на журито.

Втората категория, която носи 70 % тежест, е рисуване на графит върху вертикална стена (12 кв. м) на база на предварително одобрена скица в рамките на 7 часа. Тази категория започва в 12:00 часа и ще продължи до 19:00 часа.

Жури:

Председател на журито е SAWE, един от водещите европейски художници на графити, който работи под този псевдоним в Испания. Останалите членове са:

Евгений Иванов, председател на „Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар“. Сдружението е фокусирано върху предоставянето на подкрепа за развитието на креативните индустрии в страната. В последните години то е организирало над 20 национални графити състезания, изложби, представяния и събития за развитието на творческия потенциал на младите хора. Сдружение “Радар” организира заедно с Coca-Cola националния Sprite Graffiti Fest от 2003 г. до момента.

Анжело Лоспинузо, търговски директор на Montana Colors (Испания), които предоставят официалните спрейове за рисуване по време на Sprite Graffiti Fest 2011.

Николай Тодоров (Ник), управител на веригата от магазини „На тъмно“. Традиционен партньор на Sprite Graffiti Fest, „На тъмно“ предоставя спрейовете, с които се рисува в състезанието.

Последният участник е представител на крюто UNLCrew (Велико Търново). Победители в няколко значими национални състезания през последните години, те са едни от най-обещаващите графити артисти в страната.

Организатори:

Организатори на осмото издание на Sprite Graffiti Fest са Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „РАДАР” и Coca-Cola. Партньор на феста е Столична община.

Коментари (0)

Публикувано в на 9 септември 2011 г.