Sprite Graffiti Fest – рисуват графити пред НДК, излагат ги в галерия!

Осмото издание на Sprite Graffiti Fest ще освежи градската среда с творби на найдобрите графити художници

Фестът ще се проведе на 10 септември при паметника на НДК

Най-добрите графити художници ще могат отново напълно законно да споделят своето изкуство пред голяма публика по време на осмото издание на най-известния графити фест у нас – Sprite Graffiti. Тази година той ще се проведе на 10 септември пред паметника на НДК. Във финала на “Graffiti Battle 2011” ще участват 15 индивидуални райтъри/крюта от България, подбрани на конкурсен принцип.

Всеки, който иска да участва в традиционния графити форум, може да качи от 8 август до 4 септември на адрес www.spritegraff.bg своя графити скица на тема „Ърбън освежаване” и 2 снимки на свои авторски графити творби, направени в периода 2009-2011 г. Първите петима, събрали най-много онлайн гласове, ще се класират автоматично за финала. Останалите 9 от финалните участници ще бъдат избрани от жури, което ще оцени творчеството и иновативността на предложените скици. Първият от финалистите е вече известен – това е екипът Rock Sick, който спечели първо място в проведения на 2 юли в гр. Варна Sprite Graffiti Jam.

Двуседмична изложба на графити платна в художествена галерия в столицата е голямата награда, която ще спечели тазгодишният победител в осмото издание на Sprite Graffiti Fest. Класираните на второ и трето място ще получат чекове за пазаруване на професионални материали и консумативи за рисуване.

Sprite Graffiti Fest 2011 ще се проведе в две категории. Първата е рисуване на цветна скица в рамките на 1 час на база на дума, зададена преди началото на тази категория. Тежестта на тази категория в общата оценка ще бъде 30%. Втората категория, която носи 70 % тежест, е рисуване на графит върху вертикална стена (12 кв. м) на база на предварително одобрена скица в рамките на 7 часа. За доброто настроение на присъстващите ще се грижат известни хип-хоп групи, предвидени са също брейк и скейт демонстрации.

Организатори на осмото издание на Sprite Graffiti Fest са Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „РАДАР” и компанията Coca-Cola. Партньори на феста са Министерство на образованието, младежта и науката и Столична община.

За Sprite Graffiti Fest:

Sprite Graffiti Fest се провежда от 2003 г. Форумът събира групи и графитисти от цялата страна, които рисуват в различни стилове и на различни теми, обединени от посланията на ъндърграунд културата. Очаквано с ентусиазъм от младите графити-артисти, събитието се превръща в център на алтернативните общества и събира хиляди почитатели от цялата страна. През годините, в които е бил организиран, фестът е бил посетен от повече от 25 000 зрители. В надпреварите досега са участвали повече от 100 графити-екипа и художници.

Коментари (0)

Публикувано в на 9 август 2011 г.