Spotify и Deezer пируват край кървавия труп на радиото

Музикалните стрийминг платформи, чрез които потребителят разполага с 30 милиона песни в джоба си, доубиха традиционната медия

Оказва се, че музикалното съдържание по радиостанциите никак не е разнообразно и има сериозна причина за това.

Изправени пред нарастващата конкуренция на дигиталните музикални услуги, традиционните радиа успяват да увеличават слушаемостта си с необичайна тактика – те предлагат по-малко разнообразно музикално съдържание от всякога. Стратегията се основава на множество проучвания, които показват, че слушателите са склонни да останат на дадена радиостанция, ако чуват познати песни, а непознатите мелодии ги карат да променят честотата.

Тази информация, както и растящия брой музикални източници, състезаващи се за вниманието на слушателите, правят радиостанциите по-склонни да се вкопчат в добре познатите хитове, отколкото да заложат на нови песни. По този начин те удължават периода, в който един сингъл трябва да изчака, за да дебютира в радиоефира.

Десетте топ песни през 2013 г. са пускани два пъти повече по радиото, отколкото хит синглите преди 10 години, твърдят от Clear Channel Communications, компания, която проследява ротациите на песни по различните радиа. Най-въртяната песен за миналата година е „Blurred Lines” на Робин Тик, която е пускана 749 633 по 180 радиа.

За сравнение хитът на 2003 г. „When I´m Gone” на 3 Doors Down е пускана 442 160 пъти през съответната година.

Още за интересните тенденции при радиото четете от Investor.bg / СБЖ.

А музикалните стрийминг платформи, които пируват около кървавия труп на радиото са достъпни и в България от септември 2013 г. Преди месеци на нашия пазар стъпиха двама от големите играчи – Spotify и Deezer. По този начин българските потребители могат да разполагат с 30 милиона песни в джоба си, ако притежават смартфон или настолен компютър и интернет връзка.

Предлаганите възможности за търсене, слушане и споделяне на музика са безброй, а самите произведения се качват с качество от 320 kbps. Можете да чуете всеки един нов албум – бил той български или от света – на момента, в мига на издаването му.

Slusham.com отправи своя избор към Deezer. Плюсовете са, че тази платформа има 30 на брой музикални редактори, които генерират интересни плейлисти, подбират и предлагат ново съдържание на потребителите. Deezer е „родом“ от Франция, усеща се интелектуалният и бягащ от „бозавия комерс“ европейски вкус. На световно ниво американската Spotify има повече потребители от Deezer. Музикантски интернет форуми обаче са категорични, че аудио обработката и звукът са по-добри при Deezer.

Безплатна и по-бедна откъм възможности алтернатива е XBOX Music на Майкрософт. За да я ползвате обаче, при регистрация трябва да посочите, че се намирате в САЩ. Да не забравяме и за добрите стари Grooveshark – една платформа, чието съдържание е генерирано изцяло от потребителите. Всеки може да качва всичко, и затова компанията Grooveshark изнемогва под тежестта на десетки дела, заведени от музикални продуценти. Google пък не извеждат резултати от Grroveshark на първи места и е възможно скоро да не сте попадали на тази платформа. Тя, все още, обаче, въпреки всичко, е „Alive and kicking“ и също безплатна алтернатива.

Spotify струва 5 евро на месец, а Deezer – 10 долара. И двете платформи предлагат първоначален гратисен период.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 януари 2014 г.