Спешно е! Миро от Мери Бойс Бенд е болен – помогни и ела на концерт!

Концерт в помощ на Миро от Мери Бойс Бенд

АКАГА, B.T.R., D2, МИЛЕНА СЛАВОВА, СИГНАЛ и група ТЕ ще изнесат концерт на 24.04.2010 г. от 19.00 часа в Sofia Live Club за събирането на средства за лечението на Миро. Това са музиканти и приятели на бандата, които още от началото на заболяването са готови да помогнат във всеки момент. Мери Бойс Бенд подкрепя тяхната инициатива!

И ти можеш да помогнеш като си купиш билет и отидеш на концерта!

Заболяването на Миро

Миро беше диагностициран с Остра Миелоидна Левкемия през ноември 2008 година, когато постъпи по спешност в клиниката по хематология на МБАЛ ”Александровска”.

Левкемията е изключително коварна болест, защото няма ясни симптоми, които да подскажат за нея, няма белег, че някъде в костния ти мозък една клетка е мутирала и започва бясно да се дели. Миро, например, си беше правил пълни кръвни изследвания шест месеца преди диагнозата и те бяха брилянтни! Месец преди да влезе в болницата започна да страда от ангина, която все не минаваше… Поводът да отидем до болницата беше една криза на далака, който се оказа страшно уголемен. Ако бяхме отишли на другия ден, щеше да е късно! Последва лечение, с което Миро получи ремисия и в последно време беше вече на поддържаща терапия, като на три месеца ходеше във Франция, за да следи количеството на раковите клетки в костния си мозък (апаратура за толкова фино броене на клетки – под 1% – в България няма).

Сега, при проявлението на рецидива на левкемията, отново имаше объркващи симптоми – Миро започна да губи зрение и цял месец се размотавахме по очни лекари и изследвания, и никой лекар в България не се сети да го изпрати на ядрено-магнитен резонанс… В пристъп на отчаяние, пуснахме e-mail на френския професор, при който Миро се консултираше и той отговори веднага да отиваме. Оказа се, че левкемията се е завърнала, но този път – в централната нервна система.

В България Миро беше лекуван от екипа на доц. Евгений Хаджиев – специалист и човек, когото аз изключително много уважавам, защото е откровен с нас през цялото време. Именно той ни свърза и с проф. Варе във Франция. Не искам да коментирам други български лекари – те вероятно също се справят с овладяването на болестта до някъде. От нашия горчив опит, обаче, мога да ви кажа, че пълно излекуване от левкемия в България няма. За сравнение ще ви дам примера, че химиотерапията, на която е подложен Миро във Франция в момента е шест пъти по-силна от високодозовата химиотерапия, която му се прилагаше в България! Причините за това тук да се лекува-недоизлекува, разбира се, са много: липсата на опит, липсата на кръвни продукти и лекарства… Дано никога не ми се наложи да ви разказвам в подробности как се чувства болен от левкемия в състояние на аплазия (пълна липса на кръвни клетки – химиотерапията е докарала тромбоцитите и левкоцитите до 0) в стая за шест души, всеки от които е носител на всевъзможни вируси и инфекции, хигиената е нулева, а кръвни продукти не пристигат от Кръвната Банка дни наред, че и седмици, въпреки, че си осигурил десетки дарители…

Днес съжалявам най-много за това, че Миро не започна да се лекува в чужбина още в началото. Сигурно нямаше да се стигне до тук… Парите могат да спасят човешки живот! Напомням отново банковите сметки, които са на мое име, защото всичко се разви светкавично бързо и не бяхме подготвени за такъв обрат… Действам по въпроса и за SMS номер, но трябва да събера всички необходими документи и трябва да свърша всичко сама!

!!! За да се набират средства за Миро, вече може да се изпрати и SMS с текст DMS MIRO на номер 17 777 за трите мобилни оператора. !!!

Мария Илиева Мутафчиева

Първа Инвестиционна Банка – BIC FINVBGSF

Клон „Народен театър”, ул. „Дякон Игнатий” 7

BGN IBAN: BG24FINV91501004419465

EUR IBAN: BG82FINV91501004419488

Коментари (1)

Публикувано в на 18 април 2010 г.