Спектакъл на Ансамбъл Пирин в зала 1 на НДК

Ансамбъл Пирин с грандиозен нов спектакъл

„Аз съм Пирин, мила ми земьо” ще се проведе на 14 май в Зала 1 на НДК под патронажа на президента на Република България

На 14 май в Зала 1 на НДК ще бъде представен новият спектакъл на Ансамбъл Пирин „Аз съм Пирин, мила ми земьо” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.

Събитието е организирано по повод 80-годишнината от рождението на професор Кирил Стефанов (1933 – 2005) – главен художествен ръководител  и диригент на „Пирин“ в продължение на почти половин век. Под негово ръководство  съставът реализира над 6000 концерта в 55 страни, пред публика, надвишаваща 6,5 милиона зрители и слушатели.

Тази пролет столичната публика ще има възможността отново да се докосне до неповторимото и пъстро творчество на най-известния български ансамбъл по света!

Новият спектакъл е продължение на „Гласът на Пирин” (2006), чиято премиера в София се състоя преди 7 години и представи произведенията на Кирил Стефанов като мост към миналото – съпоставени с техните оригинални фолклорни образци. Публиката в препълнената Зала 1 на НДК чу автентични песни и обичаи, изпълнени първо от самодейни групи от югозападна България  и след това – от ансамбъл „Пирин“.

„Аз съм Пирин, мила ми земьо” (2013) ще покаже пътя на безсмъртното творчество на композитора в настоящето и бъдещето. В него, заедно със световно известния ансамбъл, ще вземат участие млади артисти от всички големи училища и школи за фолклорна музика и танци в България: певци и инструменталисти от фолклорните училища в Котел и Широка лъка, танцьори от Националното училище за танцово изкуство, Детско юношеския фолклорен ансамбъл от Благоевград, студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и Югозападния Университет в Благоевград.

Всички те ще изпълняват творчеството на Кирил Стефанов – песни, инструментални пиеси, музикално-танцови постановки, сред които – хитове, като „Катерино, моме”, „Алтън Маро”, „Вила се й гора” и вихрени танци от постановките „Пирински полъх”, „Шопски мегдан”, „Танц с тъпани”.

Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-големите застъпници за опазването на българската национална традиция чрез поднасянето й в комбинация със съвременно изкуство. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор преди няколко десетилетия, а идеите му за цялостно завършено сценично произведение, което говори на публиката на модерен език, са актуални и до днес.

Накрая „Аз съм Пирин, мила ми земьо” ще завърши с песента „Гласът на Пирин” – химна на района, който всички 200 участника ще запеят в един глас.

Тържественото отбелязване на 80-тата годишнина от рождението на проф. Кирил Стефанов се организира от Община Благоевград, Ансамбъл „Пирин“ и Фондация „проф. Кирил Стефанов“.

Билети: на касите на НДК.

 

Биографична информация:

Кирил Стефанов е роден в гр. Благоевград на 28.03.1933 година. От малък свири на цигулка, завършва с отличие хорово дирижиране в Софийската държавна консерватория, учи композиция и хармония, оркестрация, музикални форми и народна музика при едни от най-големите имена на българската музикална култура.

От 1956 година е главен художествен ръководител и диригент на Държавния Ансамбъл „Пирин“, с чието изкуство получава широка известност. 20 години преподава хорово дирижиране в Югозападен университет „Неофит Рилски“.

Творчеството на Стефанов обхваща многообразие на форми – от големите сюити върху народни мотиви – за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, музика към театрални постановки и др.

Дискографията с негови произведения включва 12 дългосвирещи плочи  на „Балкантон“, 15 аудиокасети, 5 компактдиска, множество печатни издания с песни на фолклорна основа, както и студии и цветни помагала в областта на диригентското майсторство.

Кирил Стефанов участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл „Пирин“ във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие „Мистерията на българските гласове“.  Този албум е награден с високата международна награда „Грами“ за 1991 година.

Професорът е носител и на редица български ордени и отличия. Награждаван е два пъти със златната плоча за творчество на „Балкантон“. През 1982 година е получил Златната плоча на гр. Нашвил САЩ.

Коментари (0)

Публикувано в на 1 май 2013 г.