Спасиана Кирилова слага ред в журналистиката – по ТВ+

Етичен кодекс струвал колкото няколко апартамента в София!

След като в студиото на „Свободна зона” по ТВ+ бившият директор на института по психология на МВР Бойко Ганчевски коментира заложническата криза в Сливен, изразявайки мнението, че медиите ни направили риалити шоу от случващото се, Георги Коритаров покани в предаването си журналистката Спасиана Кирилова, за да коментират в дълбочина медийното поведение по време на екшъна.

В момента Кирилова е водеща на новия публицистичен проект на ТВ+ – предаването „На плюс”. Тя е известна в публичното пространство като професионалист с твърда позиция по много обществени теми, икономически журналист, водещ и медиен експерт.

Изхождайки от случилото се в Сливен, когато младежът Стефан Петров нахлу в клон на банка, простреля охранител и взе заложници, Кирилова сподели, че е изумена от настървението на някои от журналистите, които снимали с телефоните си дори, само и само да направят новина.

Водещата на „На плюс” разбира това като борба за рейтинг, който самата тя не одобрявала.

„Публичният дневен ред на обществото е изместен. Ние журналистите би следвало да сме ментори и да го задаваме”, каза Кирилова в студиото на „Свободна зона”.

Според нея криза, подобна на тази в Сливен, ще се повтори съвсем скоро. Това прогнозира и Бойко Ганчевски в ефира на ТВ+:  вероятно ще има нови нападения на базата на копирано поведение от страна на други представители на престъпния контингент.

„Това ме плаши”, сподели от своя страна Спасиана Кирилова пред  Коритаров, допълвайки, че е редно в журналистиката да бъдат наложени специални стандарти при отразяването на кризисни ситуации.

Водещата на „На плюс” по ТВ+ връчи на Коритаров „скъп” подарък – Копие на етичен кодекс на българските медии, като изготвянето на оригинала струвало 320 хиляди евро.

С ирония в гласа Кирилова определи това като „изключително луксозен и ненужен подарък”.

„В нашата професия си имаме книжки, всичко ни е написано още преди създаването на този етичен кодекс. Някой създава правила, за които в последствие полага усилия да не проработят. Заради изгода, разбира се”, каза Кирилова.

Проверка на в. „Монитор” преди години показва, че съюзът на издателите бил присвоил авторството на етичния кодекс за журналистите.

Коментари (0)

Публикувано в на 1 април 2011 г.