SpaceX представя още един исторически космически полет

Астронавтите обикаляха в орбита на своя космически кораб SpaceX Crew Dragon за 16 часа след изгрева на Ева в 3:52 часа сутринта от космическия център Кенеди във Флорида. Напълно автономната капсула обиколи Земята повече от десет пъти, маневрирайки близо до МКС, преди да осъществи плавен, прецизен контакт с едно от пристанищата на космическата станция в 19:37 ч. ET.

Тази мисия, наречена Crew-4, бележи завръщането на екипажа на SpaceX в съвместно предприятие с НАСА след първоначалното й завършване. Цялата частна работа за космическата станция За богати клиенти, които плащат в понеделник.

Корабът включва астронавтите на НАСА Газел Линдгрен, Робърт Хайнс и Джесика Уоткинс и италианската астронавтка Саманта Кристофорети, летящи от името на Европейската космическа агенция.

Ето всичко, което трябва да знаете за Crew-4.

Какво прави този самолет исторически значим?

Джесика Уоткинс беше първата чернокожа жена, останала дълго време в екипа на космическата станция.

Въпреки че дузина чернокожи американци – включително четири чернокожи жени – са отишли ​​в космоса, откакто Гуион Блуфорд за първи път излезе в космоса през 1983 г., нито една чернокожа жена няма възможност да живее или работи дълго в космоса. Помогнал е да се направят повече от 200 астронавти от 2000 г. насам.

„Мисля, че това определено е важен етап и за двама ни [space] „За агенцията и страната“, каза Уоткинс на пресконференция миналия месец.

Той има дълга история с НАСА, където започва кариерата си като обучител, а преди това е работил в изследователския център на НАСА Еймс в Маунтин Вю, Калифорния, и в лабораторията за реактивно движение в Пасадена, Калифорния. Марсоход Curiosity. Обучен геолог, той изследва повърхността на Червената планета.
Екипът на Уоткинс я нарича „Грабване.“

Кой друг участва в тази работа?

Екипът на тази мисия беше един от първите, включили жените наравно с мъжете.

READ  „Готов съм за преговори“ с Путин, но ако не успеят, това може да означава „Трета световна война“.

Кристофорети, която е служила на МКС преди 2014-2015 г., е единствената жена в екипа на астронавтите на ESA. Но Кристофорети каза пред репортери миналия месец, че ситуацията „ще приключи много скоро“.

„Определено очакваме страхотни жени [ESA] Колеги до края на тази година“, допълни той.

Кристофорети, ветеран от италианските военновъздушни сили, получава крилата си на изтребител и се присъединява към ESA през 2009 г.

Капсулата SpaceX Crew Dragon беше използвана за стартиране на мисията Falcon 9 Rocket Crew-4, която беше забелязана на стартовата площадка в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида в събота, 23 април.

Хайнс има 22 години опит във военновъздушните сили на САЩ и това е първият път, когато той лети в космоса, откакто беше избран за астронавти на НАСА през 2017 г.

Командирът на мисията Линдгрен беше сертифициран по спешна медицина и преди да бъде избран да лети сам, той работеше като въздушен хирург на земята в космическия център Джонсън на НАСА, подпомагайки други астронавти. Линдгрен е роден в Тайван и прекарва по-голямата част от детството си в Англия, преди да се премести в Съединените щати и да посети Академията на ВВС на САЩ.

Групата от четирима астронавти тренираха заедно в продължение на няколко месеца и им отне известно време, за да се свържат извън определени курсове. Уоткинс отбеляза, че са отишли ​​на пътешествие с каяк в източен Вашингтон, „за да прекарат известно време, за да се опознаят и да разберат как всички ние функционираме… и какво засяга всеки от нас, мисля, че би било много важно“.

„Справяме се добре. Страхотно е да имаме всички тези хора в този отбор“, добави Линдгрен.

Как са попаднали в космоса?

Екипажът е пътувал в капсулата на SpaceX Crew Dragon Влизане в експлоатация през 2020 гСега екип от седем е започнал мисията.

Въпреки че SpaceX проектира Crew Dragon за многократна употреба, три капсули вече са в експлоатация, като Crew-4 лети в чисто нов космически кораб, който те нарекоха „Свобода“.

READ  Някои щати се движат бързо към забрана на абортите след решението на Върховния съд

Crew Dragon е създаден от SpaceX по сделка за 2,6 милиарда долара с НАСА като част от „Проект за търговски екипажи“. Идеята зад проекта е да се премести НАСА в ролята на клиент – позволявайки на частни компании да проектират, изграждат и тестват нов космически кораб, който да обслужва астронавтите на НАСА, като в същото време предоставя на предприятието собственост върху превозното средство.

Тъй като SpaceX контролира превозното средство, той има възможността да продава места на когото пожелае, така че компанията наскоро завърши цялата частна работа и по-ранна мисия за космически туризъм, стартирана през септември миналата година.

В НАСА проектът се счита за успешен и аерокосмическата компания следва същата система за договори за много от превозните средства, участващи в усилията й. Изследвайте луната.

Какво ще правят в космоса?

Сега, след като пристигнаха на МКС, екипажът ще бъде хванат в капан със седем астронавти, които вече са на МКС – включително трима астронавти на НАСА и един астронавт на ESA и трима руски астронавти, които бяха част от мисията Crew-3 на SpaceX.

Преди астронавтите на Crew-3 да се върнат у дома в собствената си капсула Crew Dragon на SpaceX, астронавтите на Crew-3 ще помогнат на астронавтите Crew-4 да се установят.

След това астронавтите Crew-4 ще работят върху всички научни експерименти и задачи по поддръжката на космическата станция в техния списък със задачи.

„Тестовете включват изследвания на стареенето на имунната система, бетонни заместители на органичната материя и кардиопространствени ефекти по време и след продължително излагане на микрогравитация“, каза НАСА. „Това са само част от над 200-те научни експеримента и технологични демонстрации, проведени по време на тяхната мисия.

READ  Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Малко след като SpaceX стартира мисията си Crew-5, Crew-4 ще се върне от космоса през септември.

Предоставено от CNN Megan Marbles.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.