Sofia Dance Week кани на мега спектакъл, финансиран с евро пари! с онлайн видео и снимки

Sofia Dance Week кани на мега спектакъл, финансиран с евро пари!

SOFIA DANCE WEEK 2011 – 26 септември – 1 октомври

Спектакъл с международно участие, копродуциран от ЕДНО, открива тазгодишното, четвърто поред, издание на SOFIA DANCE WEEK

Приближава четвъртото издание на утвърдилия се в българското културно пространство фестивал за съвременен танц SOFIA DANCE WEEK, който за поредна година ще доведе в столицата едни от най-интересните спектакли от световната танцова сцена.

Цяло съзвездие от националности ще „оцвети” софийските зали в шест поредни вечери, от 26 септември до 1 октомври. Тази година фестивалът ще се проведе в пет различни зали (Зала 1 на НДК, Софийска Опера и Балет, Сълза и Смях, Музикален театър и Младежки театър), окупирайки по този начин почти цялата столична културна карта.

Един от основните акценти в тазгодишното издание е спектакълът A.S.A, копродукция между ЕДНО и танцова компания Derida Dance. Спектакълът е първият български проект за съвременен танц, финансиран с подкрепата на Програма „Култура” на Европейската комисия, и ще има честа да открие четвъртото поредно издание на SOFIA DANCE WEEK.

Заглавието A.S.A е абревиатура от „Average Speed of Answer” (средна скорост на отговор). A.S.A. е по концепция и хореография е на Живко Желязков, а за постановката са селектирани танцьори от различни краища на света. Участниците в проекта са избрани на последователно проведени кастинги в Будапеща, Каунас и София. A.S.A е пътешествие, което преминава през различни области от нашия живот, простиращи се от физическото „земно осъзнаване” до абстрактното „космическо съзнание”. Какви са новите предизвикателства пред нашата лична организация в прехода от индустриалното към информационното общество – това са въпросите, които спектакълът отправя към публиката.

«Танцьорите са наистина много различни. И това не е свързано само със собствената им култура. Те имат различни физически качества и реакции, имат свои индивидуални нагласи и представи за танца. Посоката, в която ще се движи този проект, е да изкара тази индивидуалност, да запази точно това различно, което се крие в тях. А това ще обогати спектакъла и от гледна точка на естетиката – един по-широк спектър от изразни средства, както и тяхното нетипично и многопосочно реализиране», сподели хореографът на A.S.A, Живко Желязков.

«Спектакълът A.S.A е първата международна продукция на ЕДНО и SOFIA DANCE WEEK в областта на танцовия театър. Ние инвестираме много усилия в този проект и вярваме, че той ще отвори вратите на българския танц към международната танцова сцена”, заяви Асен Асенов, продуцент на фестивала SOFIA DANCE WEEK.

Спектакълът A.S.A е част от проекта „Circle: connecting dance practices in Europe“ и „Probiotic for the Contemporary dance in Bulgaria“. Проектът е финансиран от Програма Култура на Европейската комисия, фондация „Америка за България“, Столична община и Министерство на Културата на Република България. Водещ партньор е ЕДНО, в копродуцкия с Дерида Денс, Aura Dance Theatre (Литва) и Pro Progressione Tanacsabo (Унгария).

От 17 август, старират продажбите на билети за фестивала, като цените са в ценовия ранг от 10 до 40 лв. Специално за най-големите почитатели на съвременното танцово изкуство, организаторите на фестивала, ЕДНО, са подготвили фестивален билет 6 + на стойност 50 лв., който освен достъп до цялата фестивална програма, дава достъп до „зад кулисите” на SOFIA DANCE WEEK, както и до всички фестивални партита и други „плюс” изненади.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 август 2011 г.