Собственик на „24 часа“ и „Труд“ се жалва на Бареков: Взеха ни ги!

Христо Грозев: „Сезирали сме всички компетентни органи за корпоративното превземане на „24 часа“ и „Труд“

В понеделник стана ясно от документи, публикувани в Търговския регистър, че 83% от „Медийна група България холдинг“ (фирмата, която притежава вестниците „Труд“, „24 часа“, „168 часа“ и още няколко издания) са били прехвърлени на името на Огнян Донев и Любомир Павлов.

Сделката е станала без знанието на другия партньор, регистрираната в Австрия фирма „BG Privatinvest“ GmbH, която до неделя държеше 53% от дяловете на медийната група.

Христо Грозев, един от съсобствениците в „BG Privatinvest“ GmbH, каза в „Гореща точка“, че сме свидетели на класически случай на т. нар. „рейдърство“ – корпоративно превземане. Така изненадващо „BG Privatinvest“ GmbH са се оказали само с 9% от прессгрупата.

Христо Грозев призна, че от месеци е назрявал конфликт между собствениците и че „BG Privatinvest“ GmbH са имали все по-малък достъп до текущите дела на фирмата.

Христо Грозев каза още, че при продажбата, тяхната фирма е поела дългосрочен ангажимент към ВАЦ, че ще поддържа контрола върху редакционната свобода.

Според него, другият собственик на  BG Privatinvest GmbH, Карл Хабсбург-Лотринген не би влязъл в тази сделка, ако дори е имало и намек, че те ще бъдат само финансови инвеститори в тази прессгрупа.

„Сезирали сме абсолютно всички инстанции в България“, съобщи още Христо Грозев в „Бодилник“.

Водещият Николай Бареков съобщи, че е имал дълъг разговор с другия замесен в скандала – Любомир Павлов. Днес се очаква и официално съобщение от другата страна в конфликта.

Цялото интервю може да видите в сайта на телевизията: http://tv7.bg/news/250522.html

Коментари (1)

Публикувано в на 30 март 2011 г.