Снимки: как концерт на български звезди подаде ръка на аутизма

Концерт в подкрепа на хората с аутизъм събра Графа, Елица и Стунджи и още редица български изпълнители

Вчера за пръв път у нас бе отбелязан 2 април – Международен ден на хората с Аутизъм, обявен през 2008 г. от ООН за световен ден за повишаване на информираността по въпросите на аутизма. По повод събитието бе организиран благотворителен концерт по инициатива на Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, с подкрепата на Сдружение „Асоциация Аутизъм” и Алианс „Усмихни се с мен”.

Концертът премина под мотото „Сам, но не самотен – един от вас” по едноименната песен на група Аркс написана специално за хората с аутизъм. В подкрепа на каузата се включиха Део, Графа, Елица и Стунджи, Тома, Теодор Койчинов, Нора, Маги Дженеварова, група Аркс, Боряна Бонева и др.

В рамките на събитието участваха деца-аутисти и техни родители, бяха показани и различни методи за терапия. Излъчен бе и късометражният филм на Милена Калева „Аз, ти, никой друг”, в който се разказва за приятелството между дете-аутист и кон и необходимостта от хипотерапията. Ролята на детето аутист се изпълнява от Иво Атанасов, 17 годишен аутист, национален посланик на Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване, член на ДС към ДАЗД.

Събитието се подкрепя и от 2010 – Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване. Водещият принцип на европейската година е да се даде глас на тревогите на хората, принудени да живеят в бедност и социално изключване, както и да се вдъхновят европейските граждани и всички заинтересовани страни да се ангажират с тези важни въпроси. Отговорната институция за реализацията на националната програма за Европейската година на борбата с бедността и социалното изключване, е Министерството на труда и социалната политика.

Коментари (0)

Публикувано в на 12 април 2010 г.