Смъртта на Никола Тесла разсекретена по Discovery Channel

Discovery Channel търси отговори на въпроси около смъртта на изобретателя Никола Тесла и мистериозното изчезване на част от файловете му

Поредицата представя едно от най-опасните изобретения на Тесла – „Лъчът на смъртта“

Дали Никола Тесла е изобретил едно от първите оръжия на масовото унищожение и дали е бил убит именно заради това? Радиото, мобилният телефон и променливият ток коренно променят начина на живот на хората и всички те имат общо с един много важен човек: Никола Тесла. Той, който често е наричан ‘‘Човекът, изобретил 20-и век‘‘, е един от най-известните и може би най-опасните умове за своето време.

През 1943 г., е бил открит мъртъв в хотелска стая, като сейфът му е бил счупен, а изследването му – изчезнало.

През 2016, ФБР разсекрети 250 документа, даващи ясен поглед над последната работа на Тесла преди смъртта му. Тези файлове разкриват нова информация за оръжие, измислено от него и наречено ‘‘Лъчът на смъртта‘‘, и показват, че световните сили, включително Съединените американски щати, Съветският съюз и Осемте сили са били силно заинтересовани от изобретението. Разсекретените файлове на ФБР са довели много експерти до убеждението, че е нужно детайлно разследване, което да определи какво се е случило на Никола Тесла.

Изцяло новата поредица „Тесла: Разсекретено“ с премиера на 27-и януари от 22:00 ч. по Discovery Channel се стреми да разкрие повече за живота и изобретенията на новатора.

В „Тесла: Разсекретено“, военният следовател Джак Мърфи и историкът на Тесла – Камерън Принс, се впускат в обиколка на света, търсейки информация за нововъведенията на изобретателя и за изследването, изчезнало от сейфа му. От последната лаборатория на Тесла в Шореам, Ню Йорк на Лонг Айлънд, през първата му такава в Колорадо, до родината му – Сърбия, екипът търси липсващи документи и нови данни за да се опита да разбере повече за ‘‘Лъчът на смъртта‘‘ на новатора.

Мърфи и Принс интервюират широк кръг от хора, включително и най-близкия жив роднина на Тесла. В Сърбия екипът открива документи, които ще променят мирогледа на света за Тесла и оръжието му. Дълбоко в архивите екипът изследва невиждани досега ръкописни скици и изчисления за „Лъчът на смъртта“ – допълнени от самият Тесла.

Докато те разследват техните открития са споделени с инженера Арън Косчо, който е събрал цял екип за създаването и тестването на прототип на оръжието на Тесла. Ако Косчо успее да докаже, че изграждането и активирането на фаталното оръжие е правдоподобно, това би осигурило разбираем мотив за убийство. „Лъчът на смъртта“ на изобретателя би могъл да върне баланса на силата през Втората Световна война, а световните суперсили биха се надпреварвали да получат плановете – или поне да се погрижат те да не попадат в ръцете на враговете им.

„Тесла: Разсекретено“ е продуциран за Discovery Channel от Sirens media LLC. За Sirens Media изпълнителните продуценти са Ребека Тот Дийфенбах, Валери Хаселтън Дрешър, Лусила Д’Агостино, Фейт Гаскинс, Джон Колин и Кейси Дейл.

За Discovery Channel Крис Рантамаки е старши вицепрезидент на продукцията и развитие, Джоузеф Шнайер и Майкъл Гара са изпълнителни продуценти, а Мери Харисън е продуцент.

Коментари (0)

Публикувано в на 19 януари 2018 г.