Слушай на живо „Евранет“ – радиомрежа решава европейските проблеми!

15 европейски радиостанции излъчват програмата, която обсъжда икономическото възстановяване на ЕС

На 6-ти октомври „Евранет” – първата европейска радиомрежа, в която участва и Българското национално радио, провежда втория си паневропейски дебат „Икономическото възстановяване: най-голямото предизвикателство за Европа”.

Дебатът, който ще се проведе в седалището на Европейския парламент в Брюксел, ще разгледа пътищата, по които ЕС може да се придвижи напред, след като икономическата криза разтърси самите основи на европейския проект.

Българското национално радио е сред основателите и участниците в европейската радиомрежа „Евранет”. Тя  включва 15 международни, национални и регионални радиостанции от 13 страни-членки на ЕС и излъчва в ефира и в интернет програми на 13 езика, които достигат до повече от 11 милиона слушатели в цяла Европа. Нейната цел е да направи хората съпричастни към европейските проблеми и теми, като представи и съпостави различни гледни точки, за да изведе общоевропейската перспектива към тях.

Програми за „Евранет” се подготвят и излъчват от водещите журналисти и екипи на българските национални програми „Хоризонт”, „Христо Ботев” и Регионалната радиостанция Благоевград. Партньорските радиостанции от мрежата излъчват в своите програми предавания, подготвяни на английски, френски, немски и испански език от журналистите на програма „Радио България”.

Паневропейският дебат, който започва в 16.00 часа на 6 октомври и ще продължи  до 20.00 часа българско време, ще бъде излъчван на живо по интернет на страницата на „Евранет” (www.euranet.eu)  и по-късно – от всички радиостанции, които са част от мрежата на „Евранет”.

Официални представители на Европейския съюз,  депутати от Европейския парламент ще обсъждат теми като бедността, емиграцията, финансовите системи, финансовото управление и климатичните промени, като съсредоточат вниманието върху конкретни въпроси, сред които дейността на ЕС в борбата срещу безработицата  и финансовата помощ, предложена неотдавна на Гърция.

Всички теми ще се обсъждат по време на радиопредаването на живо, в което журналисти от „Евранет” и студенти ще имат възможността да задават въпроси на евродепутати и други членове на администрацията на ЕС, включително председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй, председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и комисаря по земеделието Дачиан Чопош.

Какво може конкретно да направи ЕС, за да помогне на милионите безработни да преодолеят бедността?

Има ли нужда застаряваща Европа от имигранти, за да поддържа конкурентна икономика?

Успя ли ЕС да докаже своето желание и възможност да  преодолее кризата, като подпомогна Гърция?

Има ли нужда от по-строго икономическо управление и финансова регулация?

Ще ни доведат ли проблемите на околната среда до алтернативни модели на развитие?

Това са някои от темите, които ще бъдат обсъждани на живо.

Коментари (0)

Публикувано в на 5 октомври 2010 г.