След касапницата в Осло: норвежки филм за мюсюлманите по ТВ+


„Честта на престъпника” – или защо хората тръгват по кривия път?

Два атентата в Осло, извършени на 22 юли 2011 г. от един-единствен извършител Андерш Брайвик, ултрадесен националист, мразещ мюсюлманите, потресоха Норвегия и Европа и поставиха в центъра на вниманието въпроса за християнския фундаментализъм.

Някак тематично обвързано с тези събития се оказва премиерата на норвежкия филм „Честта на престъпника“ по ТВ+. Режисьор на продукцията е Улрик Ролфсен, жанрът е екшън-комедия, криминален, а годината – 2005.

Филмът представя гледната точка на емигрантския живот в Осло. По-интересното е, че тази гледна точка не е на обикновения емигрант, а на емигранта-мюсюлманин. Атентатите в столицата на Норвегия бяха предизвикани точно от непоносимостта на Брайвик към представителите на мюсюлманската вяра.

Главното действащо лице във филма е Васим. Той  израства като нормално дете на пакистански емигранти в Осло през 80те години. Заедно със своите приятели Рияз и Мунавар мечтаят да станат филмови звезди в Боливуд, за да бъдат уважавани. Но мечтите не се постигат толкова лесно, когато си дете на емигранти, баща ти го няма почти винаги, а майка ти седи по цял ден у дома и гледа телевизия. Момчетата все по – често започват да бягат от училище и когато най-накрая се срещат с лидерите на местната банда, те мислят, че това е начинът да спечелят известността и уважението, за което мечтаят.

Остава ли нещо от честта тогава? Как се формира мисленето на престъпника? Това ще покаже в детайли премиерният филм по ТВ+ „Честта на престъпника”. Той ще бъде излъчен в събота (6 август) от 20:00 часа.

Коментари (0)

Публикувано в на 6 август 2011 г.