Скачат от ръба на Космоса – ще изгорят ли в ефир?!

Единствената българска телевизия, която ще излъчва втория опит на Феликс Баумгартнер за преодоляване на 4 рекорда от ръба на Космоса, отново ще бъде Bulgaria On Air.

В неделя, 14 октомври, от 14.30 часа, в студиото на Bulgaria On Air, специални гости ще бъдат полк. доц. д-р Любомир Алексиев, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, гл. ас. Марин Петров и проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН. Те ще коментират на живо скока на Феликс Баумгартнер, в извънредното студио на телевизия Bulgaria On Air.

„Най-големият риск при такъв скок, от височина 36 километра, е рискът от намаленото атмосферно налягане, тоест от лисващото атмосферно налягане. Това може да доведе до хипоския и термален стрес”, коментира броени часове преди втория опит на Феликс Баумгартнер, полк. доц. д-р Любомир Алексиев, дмн, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина.

„Опитът ще бъде успешен. Техниката е достатъчно надеждна. Скокът ще бъде безспорен принос за науката, за безопасността на космическите полети и е крачка напред в изобретяването на бъдещи пособия за напускане на леталния апарат, в случай на авария, при големи височини. Няма опасност при навлизането в атмосферата Феликс да се запали”, уверен е Марин Петров, главен асистент катедра Въздушен транспорт в ТУ София. Марин Петров има опит като борден инженер на хеликоптер, както и е експерт по безопасност на полети и летателна експлоатация на въздушни превозни средства.

Доц. Валери Голев, Физическия факултет на СУ, също е оптимист. Според него „най-голямото предизвикателство е да издържи костюмът на Феликс Баумгартнер при преминаването на суперзвуковата скорост”. Именно това е било и слабото звено на опитите за преминаване на скоростта на звука в миналото.

Според проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН, опитът ще бъде успешен. Уникалното според него, както и най-големият принос за науката, е наблюдението над психофизиологичните реакции на човешкия организъм. Този полет може да стане вододел за бъдещето на гражданската авиация, в частност, системите за сигурност и аварийно напускане на космолетите.

Гледайте в неделя, 14 октомври, от 14.30 часа телевизия Bulgaria On Air. Ще предава на живо втория опит за свободен скок на австриеца Феликс Баумгарннтер от ръба на Космоса!

Коментари (0)

Публикувано в на 13 октомври 2012 г.