Швабите огорчени от евровизионен бъзик на Драго от „Дарик“ с онлайн видео и снимки

Швабите огорчени от евровизионен бъзик на Драго от „Дарик“

Немците се обидиха, че били откраднали „Лека нощ, деца“

Музикалната секция на немското издание на информационния сайт Yahoo! излезе с материал, че България завижда на победителката в тазгодишната Евровизия. Немците  обаче явно не са оценили по достойнство чувството за хумор на журналиста от Дарик, от когото тръгва всичко.

Припомняме накратко – веднага след финала на музикалното състезание, което бе спечелено от германката Лена с песента „Сателит“, „Дарик“ излезе с пародиен материал на Драгомир Симеонов, озаглавен „Как „Лека нощ, деца“ спечели Евровизия„. В него се говори, че голяма част от мелодията на спечелилото парче е нагло заимствана от популярната детска песничка, позната на поне три поколения българи.

Естествено, за сравнително разумните хора бе очевидно, че материалът е шега, насочена срещу конспираторите от минали години, които откриваха „категорични“ и „очевидни“ прилики между българските участници на „Евровизия” и хитови песни от музикалната история. А Симеонов просто използва вродения български шовинизъм на читателите, за да ги убеди в „кражбата“ на Лена. Елементарен музикален поглед върху двете мелодии показва, че приликите се изчерпват с около 3-4 тона и по този признак песните си приличат с доста, доста повече други мелодии.

Немското издание на Yahoo обаче излезе в понеделник с материал за завистта на българите – почти обиден, авторът на текста обяснява как песента на Лена е 100% оригинална и по нищо не прилича на българската мелодийка, с която заспивали децата у нас от 80-те години насам. И, разбира се, е прав – като се изключи тонът в самото начало.

Вярно е, че немците никога не са се славели с много разчупеното си чувство за хумор, както и че българската пародия обикновено остава неразбрана от хора с различен от нашия манталитет, но чак пък толкова?

Споко, Германия, композиторът на „Лека нощ, деца“ едва ли ще ви съди за долното плагиатство.

Нито пък Педя Човек-Лакът Брада.

Инфо: BNews

Първо си припомни мелодийката от „Лека нощ, деца“:

А ето го и „Сателитното“ изпълнение на Лена – 1:1 с оригинала 😀 Заслушай се в първите секунди!

Коментари (1)

Публикувано в на 9 юни 2010 г.