Щракнаха Теодора с мъж-булка и космати кукери – снимки

Теодора празнува Кукеровден

Теодора присъства на ежегодните празненства по случай Кукеровден в село Зидарово, Бургаска област. Звездата на Diapason Records признава, че се стреми никога на не пропусне традиционните първенства и всяка година им се наслаждава безкрайно много.

Кукеровден се отбелязва в китното бургаско село на Месни заговезни. Традицията, която е запазени от хилядолетия, е оцеляла в напълно автентичен вид. Целта на извършваните ритуали е да бъдат прогонени злите сили и всичко негативно, събрано през зимата. Кукерите в Зидарово са запазили през годините непроменени своите костюми от кожа, както и страховитите маски и поясите, окичени обилно  с най-различни хлопки и звънци. Освен тях задължително присъства и образът на булката, чиято роля се изпълнява от мъж. Празникът традиционно продължава два дни и събира хора от цяла България.

Самата Теодора се старае винаги да присъства в Зидарово на Кукеровден, защото много й допада този обичай. „Много е впечатляващо всичко, което се случва. Изпълняват се древни ритуали и е изключително интересно.”, сподели синеоката фолкдива. Певицата на „Карай вкъщи” признава, че не пропуска празненствата и от сантиментална подбуда. Това е селото на нейните баба и дядо, където тя често е прекарвала ваканциите си и пази страхотни спомени от това време. „За нашето семейство е нещо като традиция да присъстваме на тези празници. Винаги се радвам, когато се виждам с моите роднини и близки, защото живеем разделени в двата края на България и нямаме възможност да бъдем заедно толкова често. Нашето семейство винаги е било сплотено и ни е много приятно да прекарваме времето си заедно.”, довери още тя.

Коментари (0)

Публикувано в на 12 март 2013 г.