Шок: Плащаме 400 000 лева за сайта на БНР

Радослав Янкулов отчете 100-те дни от новия си мандат като директор на държавната медия

Бившият шеф Валерий Тодоров ударно разписал договори за близо 6 милиона лева преди да си тръгне

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов направи публичен отчет за свършеното през първите 100 дни от новия мандат, който започна на 29 май 2013 г.

От този ден „пясъчният часовник“ започна да отброява предложените в концепцията със заглавие „Малки стъпки към големи промени“ 100 дни за запознаване, идеи за промени и промени. В деня, когато правим равносметка фактите, служещи за определения, констатации, изненади, възхищения и т.н. не са един и два, посочи Радослав Янкулов по време на откритата среща със служителите на БНР и медиите.

Фактите

Радослав Янкулов коментира, че вероятно заради желанието новото ръководство да получи летящ старт напред в името на Радиото, за периода март – май 2013 г. са били сключени 19 договора, повечето от тях с продължителност по-голяма от мандата на новото ръководство. Стойността им е 5 783 588.13 лв.!
В голяма част от договорите липсват условия за предсрочно прекратяване или предоговаряне.

Абсолютно ударен е бил денят 28 май , когато са сключени 4 договора за над 3 милиона лева! Между тях има договор, който е забележителен със своята „стратегичност“. Договорът ДАЛЕТ изтече на 3 октомври 2013 г. На 28 май 2013 г. стратегически е подписан нов, за над 1 милион и 300 хиляди лева, който започна да тече от 4 октомври и ще продължи до… 2016 г., уточни Янкулов.

Генералният директор на БНР отбеляза, че интересна стойност има и договорът за новия Интернет сайт /портал/. Той е подписан на 21 май 2013 г., като стойността му е за над 400 хиляди лева и е достигнала до този размер след интересни процедури.

В категорията „интересни договори“ според Янкулов се оказаха и тези за поддържането на радио „Бинар“, за получаване на финансова информация, за различни видове техника и т.н.

Заради истината и заради правдата, трябва непременно да кажем, че всеки един от тези договори, както и много други, са безукорно законосъобразни. За степента им на целесъобразност, морал и други дреболии, би могло да се разсъждава…, е категоричен Янкулов.

Така или иначе, от планираните 4 260 000 лв. за капиталови разходи, към 28 май 2013 г. се оказаха изхарчени 3 800 000 лева, отбеляза генералният директор на БНР.

След стотния ден

Радослав Янкулов посочи, че към днешна дата вече са направени промени в ръководството на Правната дирекция – оглавена от Росица Кукушева, на Финансовата – ръководена от Цветанка Станишева. БНР има нов Програмен директор – Иво Тодоров, нов Изпълнителен директор – Михаела Божидарова, нов директор на радио България – Антон Митов, на Радио София – Митко Димитров /до завръщането на титуляра/, а Георги Хлебаров оглавява дирекция „Техника“. Предстоят назначения в радио Бинар, в дирекция „Музикална продукция и състави“ и в Рекламата. Подготвени са и ще бъдат утвърдени промени в рекламните тарифи и ще бъдат анонсирани пакетни предложения. Очаква се обявяването на новата, олекотена и опростена структура на БНР; новите правилници за дейността на медията; новата концепция за радио България, за радио София и дейността на бъдещата „Музикална къща на БНР“. В рамките на новата структура на общественото радио ще бъде създаден и „Продуцентски информационен център“.

Сред промените, които вече са видими в радиоефира са малката лятна програма на „Хоризонт“, плавното „освежаване“ на ефира и опитът за частична реабилитация на българската песен с формата „Седмицата на….“. Вече стартираха дните посветени на Йорданка Христова, а след нея ще звучат парчетата на „Щурците“. От 30 септември програма „Христо Ботев“ на БНР предлага на слушателите си едно наистина различно събуждане с обновения си сутрешен блок – „Нашият ден“, съобщи Радослав Янкулов. По думите му с представянето на оперната прима Монсерат Кабайе, бе поставено началото на разработването на 31 зала на БНР като истинска и ефективна зала за пресконференции – идея, заложена в управленската му концепция.

Коментари (0)

Публикувано в на 8 октомври 2013 г.