Шефът на лекарите Цветан Райчинов „обича“ Дянков при Коритаров

По ТВ+ стана ясно, че назначението на д-р Стефан Константинов за здравен министър не било консултирано с Български лекарски съюз

Преди броени дни лекарският съюз скъса споразумението, което беше сключено с правителството и което трябваше да гарантира, че парите за здраве ще се харчат само за здраве. Председателят на съсловната организация Цветан Райчинов напусна заседанието на тристранния съвет за сътрудничество, където се разглежда проектобюджетът на здравната каса със скъсано копие от споразумението между лекарите и правителството.

Самийт той бе гост в студиото на „Свободна зона” по ТВ+ в понеделник, където обяви, че проблемът се крие във финансовия министър Симеон Дянков. Той не се съобразявал с мнението на премиера. Случаят със споразумението бил подобен  – премиерският подпис бил поставен като гарант под документа, но финансовият министър не отчел този факт.

Дянков правел каквото си реши. Райчинов обяви, че Български лекарски съюз няма нищо против премиера Бойко Борисов. Съсловната организация просто искала да му помогне да се „отърве от хора, които пречат”.

„Борисов трябва да се освободи от Симеон Дянков. Неговото отпътуване от страната може да стане национален празник”, каза в ефира на ТВ+ Райчинов. За зрителите на „Свободна зона” той обяви, че БЛС цели да съдейства страната да се управлява по-добре, а самият й председател е убеден, че  „всички сектори на живота биха спечелили, ако Дянков си тръгне”.

В студиото на „Свободна зона” по ТВ+ Цветан Райчинов за първи път в публичното пространство заяви, че назначението на д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването след оставката на проф. Ана-Мария Борисова не е консултирано с Български лекарски съюз.  „Никой не ми съобщи за това предложение. В крайна сметка това е политическо решение. Не се чувствам засегнат”, допълни лаконично председателят на БЛС.

„Лекарите са една изявена част от обществото и имат възможност за реализация не само в България. За много от моите колеги изход има. Ще отидат в големите градове. Лошо ще е за населението. Има опасност цели райони да останат без лекарска помощ”, каза към края на гостуването си в „Свободна зона” Райчинов.

„Правителството, не ние, прави здравната политика. Ние лекарите работим с хора. Ситуацията рефлектира върху пациентите. Обезверен лекар е по-страшно от недоучил лекар”, допълни той.

Във втората част на предаването гост бе общиснкият съветник от ВМРО в СОС Ангел Джамбазки. Той бе гост на Георги Коритаров в „Свободна зона” по ТВ+ по въпроса за стопираната към момента покана към Македония за член на НАТО поради неизяснения въпрос за името на страната.

За зрителите на ТВ+ Джамбазки заяви, че сегашните управляващи в Македония имат свои стратегии на политика, които не са ориентирани изобщо към НАТО или ЕС.

Сензационно, Джамбазки обяви, че ако Македония желае да се работи в посока членството й в Алианса и Съюза, трябва да се работи по модела федерация между България и Македония със столица София. Джамбазки потвърди, че това е официална позиция на ВМРО.

Коментари (0)

Публикувано в на 27 октомври 2010 г.