Шефът на БНР обяснява защо Фейсбук няма да убие радиото

Валери Тодоров, генерален директор на БНР, от Москва:  „Социалните медии няма да заменят напълно традиционните!”

В_ близко бъдеще социалните медии няма да могат да заменят напълно традиционните. Това е позицията на генералния директор на Българското национално радио Валери Тодоров, която той изрази по време на участието си в Световния медиен форум, от 5 до 7 юли в Москва под мотото „Световните медии: предизвикателствата на 21 век”.

„Не трябва да се съдят строго социалните медии, тъй като недостоверна информация, непроверени факти и подозрителни източници нерядко се срещат и в публикациите на традиционните медии”, допълни още Валери Тодоров. По отношение на конкурентната битка между тях, генералният директор на БНР отбеляза, че социалните медии не притежават професионализма и доверието на традиционните, дейността на които се регулира от законодателството.

Във връзка с дискусията посветена на  нуждата от регулаторна рамка за новите медии, Валери Тодоров изрази становището, че не е необходимо  изготвяне  на отделно законодателство. „Не мисля, че е правилно да се регулира свободният пазар  на информация. Това е като във футбола –всички играем, но не всички сме футболисти. Също така, всички можем да играем на социални медии, но от това не всички ще станем журналисти”,  подчерта той. „При това, все пак остава въпросът за обективността и професионалната етика на социалните медии –  та нали и чрез тях може да се манипулира?”, обобщи Тодоров.

По време на дискусия, посветена на трансформациите на медиите, в рамките на третия работен ден на Световния медиен форум, генералният директор на БНР акцентира върху факта, че водещо за потребителите днес е  качеството на съдържание, върху което ще се гради основата на конкуренцията. На този фон обаче традиционните медии съществено изостават в технологиите, а социалните пък не притежават достатъчно опит”, уточни  Валери Тодоров.  По думите му, за да бъдат успешни конкуренти на традиционните медии, социалните ще се нуждаят от опит, който да съчетаят с технологиите, които притежават.

Световният медиен форум събира безпрецедентен брой участници – над 300 топ мениджъри, представители на 213 средства за масова информация от 103 страни. Участниците тази година се различават в оценките си за ролята на социалните медии в съвременното информационно пространство. Някои смятат социалните медии и другите подобни интернет платформи за двигател на демокрацията, а други виждат в тях опити да се управлява общественото мнение.

„Социалните интернет ресурси са се превърнали в катализатор на плуралистичното развитие в Корея, тъй като те позволяват да се изказват мнения в открити дискусионни формати. В Корея ние с нетърпение очакваме развитието на социалните медии, защото те са импулс към развитието на демокрацията”, каза  президентът и генерален директор южнокорейската телеграфна агенция Ренхап Пак Чжун Чхан.

От своя страна, руският експерт в областта на новите технологии Игор Ашманов се присъедини към наблюдаваната все по-често констатация, че в социалните медии се появяват информации, в основата на които не стоят достоверни факти. „Това се прави с цел да не се носи отговорност за новината, а такова „освобождаване” от отговорност води до появяването в интернет на абсолютно безотговорно съдържание, което въпреки всичко влияе на хората”, коментира Ашманов.

Коментари (0)

Публикувано в на 7 юли 2012 г.