СЕМ ще спира предавания – Георги Лозанов се чувства „На плюс“!

Георги Лозанов и Йоана Кирова от ГЕРБ за новия Закон за телевизията и радиото в „На плюс” по ТВ+

Народният представител от ГЕРБ Йоана Кирова, член на парламентарната комисия по гражданско общество и медии и председателят на съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов бяха гости на Спасиана Кирилова в „На плюс” по ТВ+ на 29-и март по темата за влиянието на медиите върху общественото мнение и създават ли медиите модели на поведение.

Тяхната среща беше провокирана от поправката в закона за радиото и телевизията (ЗРТ), която е насочена към регулация на присъствието на деца в телевизионни формати тип „риалити”. „Особено след последните предавания, в които бяха включени деца, обществто като че ли реагира доста негативно и това провокира нас като народни представители да помислим в тази насока.”, коментира Кирова, в качеството си на един от вносителите на тази поправка.

На въпроса защо очакваните от обществото промени са се забавили толкова, доц. Лозанов коментира : „Тези поправки на парче започват да си пречат, ако не друго и затова съм бил и продължавам да защитавам тезата, че трябва нов закон за радиото и телевизията, написан от белият лист на социалните отношения.”

Според  Лозанов сегашният ЗРТ не е бил излишен в своя замисъл, защото той е помогнал на България да стане част от Европейския съюз, като е отговорил на определени директиви. По въпроса за новия ЗРТ в министерският съвет има създадена концепция и работна група.

Поправката, която регулира участието на деца в риалити шоута е била предпоставена от един скандал в известен формат, където става ясно как стоят децата в този закон. В преходните и заключителни разпоредби на ЗРТ е отбелязано, че трябва да има регламент в Закона за закрила на детето, като два смисловосвързани нормотворчески документа.

Според Лозанов писането на такъв закон е трудно, но „..законодателят в момента поема този риск”. Въпросът е в неизбежните „свободни критически интерпретации” относно това какво представлява риалити формата. „Дори политиката се превръща в риалити понякога”, коментира в свой стил доц. Лозанов.

Той коментира своето удовлетворение, че в новия закон за първи път се появява правото на Съвета за електронни медии (СЕМ) да спира предавания.

Логиката е СЕМ да наказва операторите, ако не спазват закона, дори да отнеме лиценза им, ако не се спазват правилата. Тези функция дава шанс за програмна намеса и е много важно ефектът от тази намеса да отиде по посока на детето.

„Може да се отвори кутията на Пандора, а може наистина да се опитаме да влезем в един по-цивилизован регламент, в който да пазим децата по един съвременен европейски начин.” , изрази своите надежди той.

„Шест месеца имаме за създаване на критериите, по които да се определя кой е прагът на допустимост” сподели Лозанов за зрителите на ТВ+.

Друг момент в съществуването на една такава поправка е участието на деца в реклами, които отправят търговски послания. „Не е хубаво да създадем една стерилна среда, да изолираме децата” изявиха своето мнение и двамата гости. Това, което поправката ще се опита да направи, според тях, е да предпази други формати да не пострадат от липсата на участия на деца.

На въпроса на Спасиана Кирилова за разигралия се наскоро ‘сливенски екшън’ доц. Лозанов сподели, че към неговите известни 10 правила събрани в „Етичен кодекс за българските медии” той ще добави 11-то правило, което ще казва, че „по време на терористична акция, медията не трябва да превръща терористите в жертви.”

Коментари (0)

Публикувано в на 30 март 2011 г.