СЕМ избира шеф на БНР измежду 12 валидни кандидатури

12 искат БНР

СЕМ отхвърли кандидатурата на Стефан Димитров, нямал стаж

12 души ще се борят за генерален директор на БНР. СЕМ е допуснал точно толкова кандидати и е отхвърлил петима, които не отговарят на условията. На 20, 21 и 22 май съветът ще беседва с кандидатите. Изборът е на 23 май.

Допуснатите са спортният журналист Радослав Янкулов, главната счетоводителка на радиото по времето на генералната директорка Поля Станчева – Жени Гаджалова, както и самата Поля Станчева. Сред кандидатите са и журналистът Диана Димитрова, която бе пиар на бившия министър по еврофондовете Томислав Дончев, Митко Димитров – говорител на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, Бойчо Кулински, който е заемал редакторски длъжности в БНР и е бивш член на СЕМ е от квотата на президента Георги Първанов.

Кандидат е и преподавателят по масова комуникация в университета в град Ниш Ванче Бойков, който ръководи българската секция на радио Ниш. Росланна Белчева също ще се бори за поста. Тя ръководи вътрешния одит в БНР. Сред 12-те е и Николай Ангелов, който беше шеф на Радио Благоевград. В програма „Христо Ботев“ на БНР са работили кандидатите Гергина Дворецка, Иво Тодоров и Георги Божков.

Не са били допуснати композиторите Найден Андреев и Стефан Димитров, който в момента е директор на програма „Христо Ботев“ на БНР, защото нямат изисквания от закона трудов стаж от 5 години в радио. Не са били допуснати също бившите служители на БНР Георги Василски, който сега е главен продуцент на програма „Христо Ботев“, Ясен Инджев и Кирил Калев – музикант, един от създателите на радиостанциите във веригата „ФМ+“, бивш посланик в Австрия, защото участват в търговски дружества, а това също противоречи на условията.

За нито един от кандидатите не е била установена принадлежност към бившата Държавна сигурност. Вторият мандат на сегашния шеф на радиото Валери Тодоров изтича в края на този месец, а по закон той няма право на трети.

Инфо: VsekiDen.com

Коментари (0)

Публикувано в на 11 май 2013 г.