Селски лекар чертае здравна реформа при Коритаров (ВИДЕО)

В „Свободна зона” по ТВ+ личен лекар сподели план за стабилизиране на здравната система само за два месеца

„Една от най-интересните личности в областта на здравеопазването”, както сам Георги Коритаров определи Панчо Панайотов, бе гост в „Свободна зона” по ТВ+ в сряда. Панайотов в момента е семеен лекар в село Дерманци, Ловешко. Той е бил кмет на Дупница, член на СДС, а в момента е общински съветник в Дупница.

Като човек, който активно е участвал и участва в политическия живот на страната, той счита, че единствено правителството на СДС е било европейско и е направило първите стъпки към реформиране на здравеопазването. Следващите правителства „проспали” реформата, а вече година и половина и Бойко Борисов също „пропилял”  удобни моменти за продължението й.

„От 20 години сме в едно блато, в което малко се прави, но много се говори и затова сме на това дередже”, каза по народному Панайотов, тъй като пожела в студиото на „Свободна зона” да говори „за суравия живот със сурави думи”. Според него „нещата са много прости” и „много бързо решими”. Трябвало, обаче, да има личност, която да се заеме с организацията на хората и задачите.

„Нещата могат да се оправят за два месеца”, твърди Панайотов. Личният лекар смята, че премиерът Бойко Борисов вдъхва доверие, но хората, които избирал били „келави”. „Един здравен министър не трябва да обикаля болниците, а да си седи в кабинета по 15 часа и да мисли за реформата. Тя има два аспекта – технологичен и медицински. И двата трябва да бъдат измислени от лекарското съсловие”, разпалено добави Панчо Панайотов. По негово мнение всички обвинявали Дянков, при все че той нямал общо с реформата. Неговата работа била да направи необходимите изчисления и да отпусне средствата.

В студиото на „Свободна зона” по ТВ+ Панайотов показа как изглежда един амбулаторен лист.  „Това е позор за лекарското съсловие. 90% в него са глупости и непотребни квадратчета и много малко пространство за медицинската информация. Това би трябвало да е документ по-важен за пациента от шофьорската му книжка, защото това е историята на здравословното му състояние”, възмутено констатира личният лекар.

По отношение за здравното осигуряване, Панайотов заяви, че трябва да се създате един фонд, в който да влизат здравно осигурените. За тези, които не могат да плащат осигуровки, да се грижи държавата и да се създадат хуманитарни болници, където участие имат църквата, дарители и лекари.

Коментари (0)

Публикувано в на 22 октомври 2010 г.