Седмица на изключителните жени по Da Vinci Learning с онлайн видео и снимки

Седмица на изключителните жени по Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – очаквайте през март 2013 г.

 

Недели на инженерството

Новите тенденции в инженерството Революция на пътя

Неделя, 3ти март 2013 година, в 21:00 часа

 

Новите тенденции в инженерството Скоростни влакчета

Неделя, 10ти март 2013 година, в 21:00 часа

 

Как се създава – Крилата на най-големия авиолайнер в света

Неделя, 17ти март 2013 година, в 21:00 часа

 

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Англия е прочута с многото си технически достижения, включително Великата западна железница, реактивния двигател и кораба на въздушна възглавница. “Как се създава” показва три съвременни английски технически проекта, всичките – дело на висококвалифицирани и всеотдайни личности, използващи технологията за създаването на невероятен продукт. Сериалът описва проектирането и производството на крилата на най-големия авиолайнер в света, суперкола и сателит. Чрез безпрецедентен достъп до хората и организациите, създали тези феномени, програмата ни запознава с висококвалифицираните инженери, конструирали едни от най-сложните съоръжения в сърцето на английската индустрия. Програмата използва компютърна графика, за да разгради тези сложни продукти на съставните им части, след което, добавяйки детайл по детайл, показва как функционира всяка от тях.

Англия е сред световните лидери в производството на авиационна техника, но има една част от конструкцията на самолетите, в която тя е призната за най-добра – крилете. Често се казва, че независимо от останалите постижения и внедрени иновации, качествата на самолета се определят от крилете му. Със своите 17.7 метра дължина от предната до задната част и 36.3 метра дължина от корпуса на самолета до края на крилото, A380 е най-голямото крило, създадено досега в гражданската авиация. Максималната дължина на метала в едно крило е 46 метра, тоест размах на крилата 79.8 метра, което прави A380 най-големия пътнически самолет в света. Програмата ни запознава с някои от хората, работещи в двата най-големи завода на „Еърбъс“ в Англия. Във Филтън, близо до Бристол (произвеждащ самолети вече почти 100 години, в това число самолета „Конкорд“), ще се срещнем с инженери и проектанти от най-високотехнологичната изследователско-развойна база на компанията, а в Брайтън, Северен Уелс, един от най-големите европейски заводи, ще се срещнем с хората, построили това масивно крило.

 

Как се създава Суперкола

Неделя, 24ти март 2013 година, в 21:00 часа

 

Как се създава Сателит

Неделя, 31ти март 2013 година, в 21:00 часа

 

Фокуси  – ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Понеделник, 4ти март 2013 година, в 19:15 часа

„Фокуси“ e заснет в колоритна къща на смеха при домакинството на световноизвестния фокусник Джей Санки и неговата забележителна малка асистентка Бриджит Хол. Вижте един пъргав и забавен немирник, който разкрива тайната на обикновените и “недотам обикновените” фокуси. С помощта на обикновени предмети като карти, пари и хартиени изрезки, Джей ще научи протежето си на някои фокуси, предавани в строга тайна през вековете от един фокусник на друг, след което ще разкрие на зрителите използваната техника.

От магьосниците на Древен Рим до фокуса на Худини с изчезващия слон историята на фокусите е изпълнена с вълнуващи разкази от тяхното богато и невероятно минало. Всеки епизод съдържа рубрика, наречена “Световна магия”, изследваща странните и необикновени творения в нашата вселена – от тайната на житните кръгове до причината листата да сменят цвета си през есента.

В този епизод най-напред Джей ще кара разни неща да изчезват. След това един известен фокусник ще накара цяло пристанище в Египет да изчезне, а накрая японски учени ще направят мантии-невидимки.

 

Седмица на изключителните жени

 

Исторически личности Мария Кюри

Понеделник, 4ти март 2013 година, в 20:30 часа

 

Исторически личности Хелън Келър

Вторник, 5ти март 2013 година, в 20:30 часа 0

 

Исторически личности Флорънс Найтингейл

Сряда, 6ти март 2013 година, в 20:30 часа

 

Исторически личности Хариет Тъбман

Четвъртък, 7ми март 2013 година, в 20:30 часа

 

Исторически личности Жана дАрк

Петък, 8ми март 2013 година, в 20:30 часа

 

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА

Годината е 1429. Франция брани отчаяно независимостта си с напредването на английските войски в нейната територия. И точно когато град Орлеан предстои със сигурност да бъде превзет, изневиделица се появява една 16–годишна девойка от Лотарингия, която с дълбоката си и непоколебима вяра повежда сънародниците си към неочаквана победа. Но, тържеството е кратко. Използвайки предателство, англичаните отвличат девойката, обявяват я за вещица и на 19-годишна възраст я изгарят на кладата. Така се ражда невероятната, но истинска история за Жана д’Арк.

Родената през 1412 в Източна Франция селска девойка Жана твърди, че е ръководена от божествени сили и повежда френската армия към няколко важни победи през Стогодишната война. Жана твърди, че получава видения от Бога, в които й се казва, че трябва да освободи отечеството си от английското господство в Северна Франция. Некоронованият крал Шарл VII я изпраща като участник в мисия за освобождаването на обсадения Орлеан. Тя печели известност, като преодолява презрителното отношение на командирите-ветерани и вдига обсадата само за девет дни. След още няколко бързи победи Шарл VII е коронован в Реймс, което слага край на оспорваното наследство на трона. 25 години след екзекуцията й съдът на Инквизицията разследва процеса, потвърждава невинността й и я обявява за мъченица.

 

Артзука Сериал 1/Епизод 1

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Понеделник, 11ти март 2013 година, в 20:30 часа

Сериал, съчетаващ игралния и анимационния филм, който има за цел да покаже на децата, че изкуството е навсякъде и че във всяко от тях се крие по един художник. Предназначен за деца на възраст между 6 и 9 години, „Артзука“ запознава зрителите с традиционни методи по нетрадиционни начини, като учи децата да рисуват не само с линии, създавайки собствени шедьоври. Създадените творби обхващат широк спектър от изкуства, включително цифрови филми, тениски, защитени с мрежа от копринени влакна и лампи, направени от портокали. Филмът се отличава с високотехнологични цифрови елементи, електронно изкуство и включва чудати анимирани герои, които допринасят за странната позитивна енергия на шоуто. Въпреки своята изобретателност и впечатляващ ефект, всички художествени проекти са лесни за изпълнение и достъпни за деца.

В този епизод Джереми е запален от идеята да направи лампа от пръчки и изсушени портокали. Светлини, камера, екшън! Джереми ни показва как да направим филм със спиране на движението („стоп моушън филм“) с помощта на банан и фотоапарат. След това той създава множество дребни същества от стиропор и хартиени изрезки. В „Предизвикателството на рециклирането“ в „Артзука“ Джереми рециклира джапанка, като я превръща в лодка и изпраща хартиена торбичка в открито море.

 

Разходки във времето Опасни жени

Сряда, 27ти март 2013 година, в 18:00 часа

През 48 година пр.н.е. Клеопатра детронира недееспособния си брат и се жени за диктатора на Рим, който я прави владетелка на Египет и съвладетелка на Рим. Тя е умна и образована и лесно се справя с грижата за интересите на египетския народ.

Но, когато става дума за владетели, вероятно няма човек, способен да детронира Елизабет I Английска. Елизабет превръща Англия в свръхсила и спонсорира всички поети и драматурзи като Шекспир. Този исторически период е известен като Елизабетинската епоха или Ерата на Елизабет и се смята за време на голям напредък и културен растеж.

Но, не само царствените особи правят невероятни неща. Някои оставят следа в историята чрез своята служба – като Флорънс Найтингейл, която става известна с грижите си за ранените войници до пълното им възстановяване по време на война; или Лора Секънд, която върви пеш 18 часа през опасен терен, населен с индианци, за да предупреди англичаните за вражеско нападение. Тя става национална героиня и може би променя облика на американо-английската война от 1812 година.

Друга жена с невероятно постижение е Мери Шели. През 1816 година във Франция Шели става пионер сред жените-авторки, написвайки „Франкенщайн“ – една от най-известните истории в литературата.

Коментари (0)

Публикувано в на 26 февруари 2013 г.