Създават 19-каратово пурпурно злато по Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – очаквайте през април 2013 г.

 

“Двойна спирала” – СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА

 

Абсолютно феноменално – Следите на ДНК

 

&

Животът се подписва – След разчитането на генома

Четвъртък, 2ри април 2013 година, в 21:30 & 21:45 часа

През 1995 година се взема решение да бъде разгадан пълният човешки геном с всичките му 3 милиарда букви, с точност 99.99%. Това е биологична задача от индустриален мащаб, чието решаване става възможно благодарение на пълната автоматизация на процеса, започвайки с отглеждането на ДНК в бактерии, последвано от машинно разчитане на генетичната последователност (секвенция).

Центърът „Санже“, носещ името на Фред Санже – два пъти носител на Нобелова награда, чийто метод заизграждане на ДНК последователности (секвениране на ДНК) се използва в цял свят, генерира по половин милион ДНК букви всеки ден.Последователността се изобразява на дисплей и се включва в публичната база данни. Пълната последователност е публикувана през 2001 година – 3 години преди предвидения срок. Има и частни проекти за секвениране на ДНК, чиято цел е да използват последователността за промишлени цели, за разлика от публичния проект, чиято цел е да направи пълната последователност достъпна за всички. Но, точно когато последователността бива публикувана, става ясно, че не всичко е така, както се е очаквало. Някои от гените ни като че ли са се изпарили.

Оказва се, че работата на Вашия геном ни най-малко не приключва с Вашето създаване. Когато изпитвате страх или глад, когато трябва да смелите храната си или когато Ви се плаче, гените, отговарящи на необходимите за това хормони или ензими, се активират или деактивират при необходимост. Ако успеем да разберем механизма за активиране на хормоните, ще получим ключ към разбирането за това, което се случва в тялото и в ума ни. Целта на учените е да открият система, която да им даде възможност да активират и деактивират даден ген, подобно на механизма на дистанционното управление.

 

Недели на електричеството

Американски опитЧудодейната светлина на Едисон

Неделя, 7ми април 2013 година, в 21:00 часа

 

Шок и захлас Историята на електричествотоИскрата

Неделя, 14ти април 2013 година, в 21:00 часа

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Това е вълнуващ разказ за усилията ни да овладеем една от най-тайнствените сили на природата – електричеството. До съвсем неотдавна в историята на човечеството на електричеството се е гледало като на магическа сила, но днес то е животворният кръвен поток на съвременния свят, който дава храна на живота ни и стои в основата на всички аспекти от технологичното развитие. Без него бихме били загубени. Този сериал от три части ни показва изумителни полети на въображението и невероятни експерименти. Това е разказ за уникалния гений на хората, използвали електричеството, за да осветят градовете ни, да общуват помежду си по вода и въздух, да създадат съвременна индустрия и да направят възможна цифровата революция.

Този епизод е разказ за първите естествоизпитатели – учените, които започват да разкриват тайните на електричеството. Те изследват любопитната му връзка с живота, конструират странни и мощни уреди за производството му, а след това „опитомяват“ светкавицата. Всъщност, това са хората, които полагат основите на съвременния свят. Електричеството несъмнено е фантастично чудо. Това е разказ за случилото се след първото съгласувано усилие да се разбере електричеството; за това как сме се научили да го произвеждаме и съхраняваме, преди да стигнем до създаването на нещо, което ни дава възможност да го получаваме по желание – батерията.

В зората на 19ти век в едно мазе в лондонския квартал „Мейфеър“ най-известният учен на онова време – Хъмфри Дейви, конструира необикновен електрически уред. Четири метра широк, двойно по-дълъг, пълен с миришеща комбинация от метални панели и киселина, той е създаден с цел да генерира рекордно за времето си количество електричество. На практика, това е най-голямата батерия, известна на света до момента, с която Дейви прокарва на човечеството път към нова ера.

 

Шок и захлас Историята на електричествотоЕрата на изобретенията

Неделя, 21ви април 2013 година, в 21:00 часа

Шок и захлас Историята на електричествотоОткровения и революции

Неделя, 28ми април 2013 година, в 21:00 часа

 

Супернаука – Пурпурно злато – Сингапур

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

Петък, 12ти април 2013 година, в 21:00 часа

То е едно от най-невероятните открития в бижутерията. В една мъничка островна държава, известна повече с финансовите и технологичните си постижения, един металург прави невъзможното, създавайки първото в света ковко пурпурно злато – недостижимо постижение за алхимиците от дълбока древност. Още от древността човекът е бил запленен от идеята да произведе злато. Алхимици от цял свят са прекарали живота си, затворени в малки помещения, пълни с бълбукащи стъкленици и химикали в опита си да произведат злато. Смятало се е, че тайната рецепта за превръщане на обикновения метал в скъпоценно злато се е криела в митичния философски камък.

И тогава идва Научната революция на 19ти век. Алхимиците от онова време разбират, че производството на злато е свързано с научна технология, а не с митология. Бързото пътуване напред във времето ни отвежда в Сингапур – една космополитна и силно развита държава. Страната е решена да увеличи обема на научните си изследвания, изразходвайки 5 милиарда щатски долара до 2010 година – стратегия, която я превръща от финансов център в един от лидерите на най-авангардната изследователско-развойна индустрия.

Известна повече като технологически развита страна, малцина биха свързали тази мъничка островна държава с иновации в луксозни стоки, като бижута. Но, Сингапур е първата страна в света, създала 19-каратово пурпурно злато. Съставено от 80 процента чисто злато и 20 процента алуминий и други метали, след пускането си през 2003 година то се превръща в най-големия хит. Днес изобретяването на пурпурното злато поражда вълни на отклик в Сингапур, Южна Корея, Русия, Средния изток и Обединеното кралство.

 

“Ден на Земята” – СПЕЦИАЛНА ПРОГРАМА

Имало едно време … Планетата Земя – Стражите на планетата

Понеделник, 22ри април 2013 година, в 19:30 часа

ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING

В „Имало едно време… Планетата Земя“, Маестро насочва вниманието на децата към устойчивото развитие. Нашите млади герои сега са тийнейджъри-гимназисти, занимаващи се с проблеми, като глобалното затопляне и замърсяване, сушата и недостига на прясна вода, обезлесяването и пренаселеността, изчерпването на изкопаемите горива, бедността и глада…

Една новина по телевизията за петролен танкер, претърпял корабокрушение в близост до английския бряг и породил заплаха в резултат от образувалото се петролно петно, кара тийнейджърите да направят нещо, за де се чуе гласът им. Те решават да издадат вестник, за да разпространят новината сред младежите и да ги насърчат да действат. Заедно те набират поддръжници срещу хората, проявяващи вандалско отношение към планетата.

„Стражите на планетата“ са бъдещото поколение, което иска да съхрани планетата в добро състояние. Те са решени да се борят срещу твърдата опозиция. Ако искат да успеят, броят и силата им трябва да нараства. Те нямат никаква база, материали и техника, но имат идея. Може би Маестро – техният приятел и наставник, ще им помогне отново.

Коментари (0)

Публикувано в на 31 март 2013 г.