Рецепти за салати с ядки от Фиеста ТВ

Акценти от програмата на Фиеста ТВ от 8 до 14 октомври

Лесно, ледено и бавно

На кого да му хрумне да готви с лед, ако не на Странстващия готвач? Боб Блъмър няма да ви посвещава в тайните на молекулярната кухня и готвенето с азот, но ще ви покаже как да използвате хладилника, вместо печката.

За да направите карпачо и гравлакс са ви нужни само пресни продукти и търпение.

Сигурно и от други професионални готвачи сте чували колко е важно да сте в добри отношения с месаря, а за направата на карпачо е направо задължително. То представлява сурово телешко месо и е много важно да е прясно.

Боб пък си взима за асистент в готвенето един много голям и силен хокеист, който вероятно по свой начин е убедил месаря да им даде най-добрата си стока. Останалото е тънко рязане, подправки и няколко часа престой в хладилника.

Същото се отнася и до сьомгата гравлакс. Тя е чудесна, няма какво да й сбъркате, само не се захващайте да я правите, ако сте гладни. Трябват й поне три дни „готвене“ във хладилника, но чакането си струва.

Как да готвите с помощта хладилника и да се забавлявате в кухнята – разберете от „Странстващия готвач“ от 12.30, 18.30 и 23.00 ч. всеки ден от седмицата.

Не чак толкова лесно, но ефектно и оригинално

На необичайното залага и Майкъл Алемайър – той готви с ядки. Тук ще ви се наложи малко повече да се изпотите, но който мери сили с големите, трябва да е готов да изкара няколко часа в кухнята. Майкъл подсказва за какво могат да се използват ядките, освен за съпровод на спиртни питиета.

Финалът оправдава усилията и ако внимавате в прецизната хореография на Алемайър накрая ще имате ястие, достойно за изискан ресторант.

Съветите как да съхранявате и използвате различните семена и ядки пък ще ви излязат напълно безплатно. Както и рецептата за салата от свежа маруля с печени орехови ядки и ябълка.

„Майстори готвачи“ е всеки делничен ден от 12.00, 18.00 и 22.30 ч.

На позната територия с Лидия

Близостта между нашия и братския италиански народ не е точно като слънцето и въздуха за всяко живо същество, но я има и особено личи в кухнята. Приликите между балканската и средиземноморската кухня едва ли ще ви изненадат като видите как сеньора Лидия приготвя сицилианска капоната. То е като да започнете имам баялдъ, но да вмъкнете средиземноморски полъх, който ще дойде от маслините и розмарина. Както винаги при италианските (както и при балканските) манджи – твърда рецепта отсъства, та освен задължителните патладжани, домати, лук и маслини – можете да сложите каквото ви се прииска или ви се намира под ръка. Накрая може да възкликнете „ке белеца” или „машала” и непременно ще си оближете пръстите.

„Италианска идилия с Лидия“ си погледайте в почивните дни от 12.00, 18.30 и 22.30 ч.

Коментари (0)

Публикувано в на 8 октомври 2012 г.