Ресторант Родина Луковит в Кошмари в кухнята 30.04.2015 + видео

От Луковит пристига най-причудливата молба към шеф Манчев в историята на „Кошмари в кухнята“ – да спасим „Родина“-та, за да разкажем на повече хора за хубостите и историята

Ресторант „Родина“ в Луковит е разположен на ключово място, на самия път Е-83, преминаващ през града в посока Плевен и Русе. Сградата впечатлява с уникалната си архитектура и най-вече с приликата със средновековен замък.

Въпреки спиращата дъха гледка, която се открива пред очите на успелите да го зърнат, ресторантът се намира встрани от пътя и често остава невидим за преминаващите коли.

За първи път шеф Манчев ще се озове в ситуация, в която хората, които се обръщат за помощ,  не я искат за себе си, а за да може ресторантът им да продължи да съществува като своеобразен информационен център за красотите Луковит и района. В замъка се е приютила историята на България, превъплътена в десетките уникални реплики, разположени в ресторанта.

„Родина“ е  собственост на най-чудатото семейство, което може да си представите – Ангел, Петя и дъщеря им Милица. Вярват, че долината на река Панега и околностите на Луковит са райско кътче, пълно на блага и история.

Фамилията не следва печалбата, а красотата на живота и човешките отношения. Пълното възстановяване на църквата в Луковит, грижата и реставрацията на скалните манастири в района, наред с построяването на причудливи приказни скулптури, пръснати из Луковит и околността, са все неща, които семейството прави с вярата, че красотата е дар от Бога, който хората са длъжни да споделят и не бива да пазят само за себе си.

Въпреки начина, по който семейството вижда и усеща света около себе си, ресторантът не върви и се е превърнал в пример за сблъсък между романтичното и прагматичното.

Поддържат персонал от 12 души.  Всички местни хора, работещи в заведението от години и времето ги е превърнало в семейство. Затварянето на ресторанта би означавало сигурна и продължителна безработица за тях. Същевременно проблемите в заведението извират от всякъде – малка кухня, лоша техника, старо и разхвърляно меню, ниско ниво на предлаганата храна и дезорганизация, която се е настанила като Царица в ресторанта-замък.

Ачо майстори с двете си ръце причудливи фигури, които дарява на Луковит, за да може всеки да им се радва. От приказни герои до летяща чиния, майсторът не пропуска да направи и внушителна табела, която указва на туристите къде е входът за най-посещаваната пещера в района – „Проходна“ или наричана „Божиите очи“.  Същевременно не се е сетил да направи табела, която да показва на преминаващите как да се отбият в ресторант „Родина. Увлечени в промяната на света около себе си и в желанието си да оставят комерсиалното на заден план, семейството от дълго време дотира ресторанта от другия си бизнес – бензиностанция в града. Голямата им болка е, че в „Родина“ не влизат достатъчно хора, на които да разкажат за богатата история на България и в региона, за който отдавна мечтаят да се превърне в притегателна туристическа дестинация.

Попаднал насред страната на чудесата, шеф Манчев за първи път ще се бори не само за подобряване на кухнята, но и за каузата на едно семейство родолюбци и мечтатели. Дали „Божиите очи“ ще се отворят пред молбата на фамилията, вложила душата си в „Родина“, вижте този четвъртък, 30 април от 21.00 часа само по Нова ТВ.

Гледай видео запис от предаването онлайн – тук, тук или тук

Коментари (0)

Публикувано в на 29 април 2015 г.