Ръфат баничка и гълтат млекце пред НДК – СНИМКИ от Пъстра трапеза!

Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” гостува на водния булевард на изкуствата и занаятите

Изминалият уикенд беше изпълнен с много забавления и нови кулинарни изкушения. В събота, 2.10.2010г. най-малките гости на Булеварда лудуваха с водни пистолети и играха около водния басейн по време на игрите, организирани за тях от сдружение „Аз обичам водата”, а други се изявяваха като художници на детския пленер с рисунки на тема „Вода”, на който ги покани Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7). В края на деня бяха събрани над 150 пъстри рисунки с морета и реки, рибки, корабчета и дори бутилки с вода.

Вечерта „водната” тема беше продължена с прекрасното изпълнение на Лира Груп Денс Къмпани „Елица“ – посветена на песента „Вода“ на Елица Тодорова и Стоян Янкулов, за чието изпълнение имат специалното одобрение от авторите. Оригиналният фолклорен танц, с хореография от Лорета Димитрова, събра многобройна публика, която бурно аплодира неповторимото изпълнение на танцьорите. Със своето модерно виждане за танцовото изкуство Лира Груп Денс Къмпани се превръща в уникална поли-денс школа със смесен и обработен фолклор, чиито талантливи хореографи вплитат в танците елементи от фолклора на различни страни. Съставът е участва в множество национални и международни фестивали, на които е печелил редица награди. Гостите на Булеварда ще могат да видят още едно тяхно изпълнение по време на фолклорната вечер на 5 октомври.

Малките балерини от балетна школа „Феъри денс”, най-малката, от които на 3 годинки, плениха зрителите с изяществото и грациозността си. След тях любители поети четоха свои стихове на фона на залязващото слънце.

На 3 октомври Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” посрещна отново своите почитатели. След гостуването му в Борисовата градина в София на 11 септември, той посети и Водния булевард на изкуствата и занаятите, където за пореден път поднесе вкусни гозби от традиционната българска кухня.

Фестивалът има реализирани вече 23 издания в цялата страна, по време на които местните жители и общности имат уникалната възможност да представят регионални ястия и обичаи, свързани с храната, както и да се изявят на фолклорната сцена с професионални и самодейни изпълнения. Автентичните рецепти, събрани по време на гостуванията му през 2009г. са включени в книгата „Рецептите на баба”, която може да се намери на Булеварда.

Сред участниците в кулинарната изложба, организирана от „Пъстра трапеза” бе майсторът Теодор Жулев, който сътвори изящни скулптори от плодове и зеленчуци, демонстрирайки изкуството на карвинга. Софрата на „Пъстра трапеза” също беше отрупана с традиционни български гозби, приготвени с любов от шеф Пеньо Иванов и поднесени в красиви керамични съдове. Гостите на „Пъстра трапеза”, както всеки път, имаха възможност да опитат от всички изложени ястия.

Разбира се, не липсваха и традиционните състезания по надяждане. Смелчаците можеха да се включат в някоя от четирите надпревари – „Кой изяде боба на шеф Иванов”, „Кой изяде киселото мляко на Родопея”, „Кой изяде баницата на „Елиаз” и „Кой изяде таратора”. Желаещите да премерят силите си бяха насърчавани от публиката и всички заедно, участници и зрители, се забавляваха с вкусните предизвикателства.

Организатори на Водния булевард на изкуствата и занаятите са Сдружение „Аз обичам водата” и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7), в партньорство с “АртЕкоСвят” и с подкрепата на Столична община, дирекция „Култура”.

Коментари (1)

Публикувано в на 4 октомври 2010 г.