Радиоаудиторията се свива, но БНР расте – факти с цифри!

Българското национално радио – десант на идеи, публичност и прозрачност

На пресконференция в Българското национално радио бе представено актуалното състояние на радиоаудиторията, радиопазара и присъствието на обществената медия в радиоефира. Изследването  е на социологическата агенция Маркет Линкс. Журналистите получиха и луксозното илюстровано издание, което е своеобразен публичен отчет на медията за последните три години, които съвпаднаха със 75-годишнината на институцията.

В изложението си генералният директор на БНР г-н Валерий Тодоров акцентира върху най-важните направления на програмната политика, откриването на нови студийни комплекси и оборудването им с най-съвременна радиотехника за бърза работа с музикалните масиви, архивите и текстовете. Той подчерта, че Интернет сайтът на БНР ще бъде обогатен с нова страница за валутна и финансова информация и страница за деца.

Основна задача, както и досега, остава системната работа и новите средства за привличане на младежката аудитория с публични прояви – организиране на фестивали, концерти и използване на алтернативните музикални жанрове. Факт е вече активното подмладяване на радиоаудиторията на БНР.

Другият важен акцент в профила на Националното радио е бумът в развитието на предавателната мрежа и тоталното покриване на малките градове у нас и особено на тези в пограничните райони. Накратко – без допълнителни инвестиции са разположени над 60 нови собствени предавателя.

Развитието на продуцентската дейност е друго „перо” в облика на динамично обновяващата се медия. Изградени са 3 нови концертни студия, които дават възможност за качество и стандарти на работа на световно ниво. Все повече изтъкнати изпълнители оценяват и предпочитат партньорството с БНР, заради качеството на продукцията.

Музикалната политика е другият важен компонент, който намира израз в утвърждаването на 30 нови предавания за последните 3 години.

Програмните директори и продуценти на програмите „Хоризонт”, „Христо Ботев” и „Радио София” запознаха колегията с новостите в политиката, организацията, програмните схеми, звуковата среда и промяната на аудиторията. Те отчетоха оправданите усилия да се следи динамиката в промяната на вкусовете и предпочитанията на слушателите и търсенето на ниши на пазара. В този смисъл предаванията все по-често ще бъдат излъчвани на живо в Интернет и ще използват плюсовете на визуалната връзка с аудиторията.

В заключение г-н Тодоров покани представителите на медиите на предстоящ дебат по новата визия на България с оглед програмите на 11 езика да станат наистина лице на това, което искаме светът да знае за нас. Бе отделено специално внимание и на съвместните проекти с БНТ, сред които са новогодишен концерт и снимане на риалити роман на Радио София.

Социологическите данни показват, че програма „Хоризонт”, според изследванията от август т.г. запазва позициите си на лидер в радиоефира с месечен обхват на аудиторията от 32,3% и е увеличила часовете си на слушане.

Програма „Христо Ботев” отбелязва отново ръст на аудиторията си, като всеки ден 115 447 слушатели са били на вълните й.

Радио София е утроило аудиторията си в сравнение с август 2009 година . С разнообразната си музика, ориентирана към младежката аудитория, с информацията за трафика в столицата и новини на английски език, програмата успява да се превърне в желан спътник в ефир.

Две от седемте регионални програми на БНР – Радио Благоевград и Радио Варна запазват лидерските си позиции в своите региони, като възстановяват водещите си позиции и Радио Стара Загора, и Радио Шумен.

Спрямо август 2009 година, изследването на Маркет Линкс от август 2010 година показва „свиване” на радиоаудиторията с 2-3%.

Коментари (0)

Публикувано в на 7 октомври 2010 г.