Радиация в училище и в детска градина в София – видео


БНТ 2 София показа завишена радиация в Кремиковци

Завишени стойности на радиоактивния газ радон 222 бяха измерени в училище и детска градина в столичния район Кремиковци. По инициатива на БНТ2 София известният ядрен физик доцент Добромир Пресиянов от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” направи изследване по официално признатия в САЩ и Германия поликарбонатен (компактдисков) метод.

В 159-то основно училище “Васил Левски” в Челопечене са открити 790 бекерела радон на кубичен метър, при допустими стойности 200. В 44-а детска градина в Ботунец доц. Пресиянов установи наличие на 680 бекерела радон на кубичен метър, при допустими стойности 200 бекерела на кубичен метър.

Резултатите от другото изследване на детски градини и училища на територията на Кремиковци, което провежда Министерството на здравеопазването, ще бъдат готови през месец март. Припомняме, че инертният газ радон е причинител на 25 процента то заболяванията на рак на белите дробове.

Инициативата на БНТ 2 София по изследването на района в Кремиковци може да видите на адрес http://bnt.bg/bg/news/view/68776

Коментари (0)

Публикувано в на 27 януари 2012 г.