Програмата на К2 за неделя+ интервюто с френския посланик!

РАДИО К2 В НЕДЕЛЯ, 18 АПРИЛ 2010 г.

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата и онлайн на адрес www.radiok2.bg

АЗ, ПОЛИТИКЪТ

Водещ: Илиана Беновска

В 10 часа ще се срещнете с КРАСИМИР  КАРАКАЧАНОВ -лидер на ВМРО

В 11 часа в студиото ще бъде ЙОАНА КИРОВА – член на ПГ на „ГЕРБ” в 41 НС

Избрано интервю от ефира на радиото, излъчено в петък, 16 април:

Посланикът на Франция, Етиен дьо Понсен в Радио К2: Време е правосъдието да поеме щафетата

Промените в НК и НПК са в правилна посока и ЕК ги аплодира в своя скорошен доклад. Това каза пред Радио К2 посланикът на Франция в България Етиен дьо Понсен по повод законодателните промени. Посланикът уточни, че двете дискусионни поправки трябва бързо да бъдат приети след внимателно обсъждане.

Посланикът определи назначаването на запасен защитник и анонимния свидетел като класически принципи в европейското законодателство. Той поясни, че във френското законодателство също е регламентирано назначаването при определени случаи на служебен адвокат.

„Целта е да се избегне протакането на процесите. Сигурен съм, че това ще накара подсъдимите да не се уповават на безкрайните болнични и тази разпоредба има смисъл да направи по-малко тези необосновани и фалшиви отсъствия на адвокатите“, каза Етиен дьо Понсен.

Посланикът коментира, че в момента съдебната система в България е прекалено много в полза на защитата. По думите на посланика разпоредбата за защитен свидетел се прилага във всички европейски страни.

„Това дойде от Италия, добре се прилага и дава добри резултати във Франция, защото в противен случаи хората се страхуват да свидетелстват“, поясни френският посланик и допълни, че трябва да има защитени свидетели за определени среди.

По думите му в един процес има нужда от свидетели и трябва да се намери начин да бъдат закриляни, а най-добрата закрила е анонимността.

„С тези неща съдебната реформа е в правилна посока, защото ако останем само с публични свидетели, просто няма да има такива, никой няма да смее да свидетелства“, смята Етиен дьо Понсен.

Според посланика на Франция у нас процесите в България се развиват и това не може да се отрече.
„Полицейската операция обаче е едната страна, по-важна остава втората част – къде отиват заловените, пускат ли ги или ги осъждат и пращат в затвора. Предизвикателството е за самата съдебна система. Вече е време правосъдието да поеме щафетата. Смятам, че тя има достатъчно юридически способи да осъди тези лица, ако са виновни и се връщаме пак на това, че има нужда от ефикасен НПК. Правителството предлага добър закон в правилна посока“, обобщи посланикът на Франция у нас.

Инфо: агенция КРОСС

Коментари (0)

Публикувано в на 18 април 2010 г.