Превръщат брички в музейни експонати по Viasat Explorer с онлайн видео и снимки

Превръщат брички в музейни експонати по Viasat Explorer

Премиера на 13 – 29 септември по Viasat Explorer
Пълна трансформация
Оригинално заглавие: Wrecks to Riches
Сезон: 2
Държава: САЩ
Година: 2007

Бари Уайт добре умее да конструира свръх-скъпи поръчкови автомобили за ексклузивни клиенти. Истинската му страст обаче е друга: така наречените „силни машини” и по-конкретно, „свръх-силни машини”. Те са творение на Бари Уайт, но се основават на легендарното американско „авто желязо” от 60-те и 70-те години, подплатено обаче с модерна технология, за каквато инженерите от 60-те не са и мечтали. Бари подхваща потрошен автомобил, а крайният продукт е… кола класика, готова за изложба. Неговото семейство, както и производителите, с които работи, механиците, майсторите на корпуса и куп ентусиазирани доброволци разполагат само с четири седмици да намерят евтина трошка, която да превърнат в скъпа машина и после да я представят в най-престижните автомобилни търгове в Америка.

Епизод 1: Бари си търси ново предизвикателство. Някои негови почитатели от известно време го молят да конструира „супер-силен пикап” и що се отнася до Бари, изборът е един – „Ел Камино”. Направата на пикап е рискована работа и шансовете за продажбата му на търг са доста ниски, но Бари има и лична причина да се заеме с тази задача.

Епизод 2: Бари, Крис и Тони търсят състезателна легенда, или по-точно, две. Момчетата издирват „Меркюри Кугар” от 68-а, която после Бари смята да превърне в класическата състезателна „супер-силна машина” „Екс Р-7Г”. „Г”-то в името идва от „Гърни”. Дан Гърни е втората легенда в техния целеви списък – автомобилен състезател от „старата школа”, развял американския флаг по цял свят във „Формула 1”, „Инди” и известното рали „Льо Ман” зад кормилото на „Форд ГТ”. Да получат благословията на Дан ще е сбъднала се мечта, а ако се съгласи и да подпише колата, няма да са нужни други препоръки.

Епизод 3: Когато става въпрос за коли, мислите на Бари веднага се насочват към състезателната писта. Сега е възложил задача на своя персонал да намерят „Форд Феърлейн” от 1964 г., за да го превърне после в „Тъндърболт”. Планира да има 427 V-8 двигател, капак от плексиглас, уголемена задна част и състезателни седалки. И ще може да се движи съвсем законно по улицата.

Епизод 4: В анимационните филми „Роуд Рънър”-ът прави „Койот”-а да изглежда просто смешен. Как ще се справят Бари и екипът му с неговата версия с допълнителни монтирани електронни елементи? Този скоростен автомобил без ненужни украшения е бил любим на контрабандистите, защото е по-бърз от всяка полицейска кола. Бари не смята да си има вземане-даване със закона, но иска да разбие всички правила. Залавя се със следващата си „творба”, като се надява на безброй желаещи да го закупят.

Епизод 5: Ерата на „силните машини” е превърнала Бари Уайт в голям щастливец, като същото се отнася и до богатите му клиенти, които се тълпят на автомобилните търгове да купуват творенията му. Но този състезателен префасониран автомобил е неизменно готов за нови предизвикателства. Бари го намира една сутрин по време на сутрешната си разходка преди закуска – пред къщата на съседа му е спряна една американска класика – „Шевролет” от 1957 г., със знак „Продава се”, който Бари не може да подмине. Единственият въпрос за него е дали да го реставрира или да го превърне в шеметен състезателен автомобил.

Епизод 6:Бари Уайт и екипът му са фенове на рециклирането. Те възстановяват трошки, захвърлени в автоморгите, като ги превръщат в изумителни и готови за изложба „супер-силни машини”. Този път обаче са готови на всичко, за да постигнат заплануваното – цялостен, съобразен с околната среда въртящ момент като част от екологичен „Шевролет Шевел” от 71-ва. Но как се прави „зелен” префасониран за ралита автомобил? Нужно е повече от просто смяна на цвета. Планът за тази еко-трансформация изисква подобрен километраж, намалени емисии и нетоксична боя, и това е само като начало.

Коментари (0)

Публикувано в на 14 август 2011 г.