Предаването, което „взе главата“ на Кулезич в BiT

Ръководството на телевизия BIT свали от ефир предаването на Люба Кулезич „Честно казано“. Договорът на водещата е прекратен предсрочно.

Информацията, която първо разпространиха журналисти в социалната мрежа Фейсбук, бе потвърдена от програмния директор на телевизията Сашо Диков.

По думите му, договорът на Кулезич, който е бил до 31 декември т.г., е прекратен заради неуместни и неверни коментари за промяна в редакционната политика на медията.

Във вторник в телевизията се е провело заседание на директорите, продуцентите и водещите на предавания в медията заедно с единия от двамата собственици Павел Вълнев, обясни Диков, цитиран от „Дневник“.

Същата вечер Люба Кулезич разказала в ефир, че собственикът препоръчал предаванията да бъдат „по-умерени и не толкова резки“. Това – подчерта Диков, не е вярно, защото не го е казал собственикът, а го казала изпълнителният директор Симона Ангелова.

„Затова договорът на Люба Кулезич е прекратен предсрочно, като ще й бъдат изплатени всички полагащи й се възнаграждения до края на годината. В средата на декември ще бъдат в София и двамата собственици, които живеят в САЩ, и тогава ще бъде предложена отново работа на Кулезич“, каза още Сашо Диков.

Видеото от конкретното предаване може да видите по-долу, въпросният коментар започва от 4:44 мин. Там, по време на интервю с водещия Митко Павлов, Кулезич казва: „Днеска бяхме на някакво тъпо събрание, за да ни ковладят пак, че сме някакви неумерени, крайни и че трябва да сме… така (показва с жест). Слава богу, не сработи…“

Според информация на „Капитал“ по време на сбирката на екипите остри реплики си разменили Люба Кулезич и изпълнителната директорка на медията Симона Ангелова. Според мениджърката, която цитирала банкера Атанас Буров – „парите обичат тишината“, затова и някои предавания трябвало да се откажат от крайните позиции и острия тон, защото по този начин пораждат подозрения за политически обвързаности. Водещата на „Честно казано“ възразила, че думите на Буров се отнасят за банката, докато природата на медиите и телевизията в частност е да вдигат шум и да коментират важни теми от социалния и политически живот.

Добавила, че тя – Кулезич – в лично качество е завела дело срещу Николай Бареков, който говорел, че ги финансира отвън Цветан Василев. „Дело трябваше да заведете вие от името на телевизията, защото е клевета за медията, а не аз“, обърнала се водещата към изпълнителния директор.

Пред Mediapool Кулезич заяви, че официално никой не й е предлагал ново предаване. На въпрос би ли се съгласила, ако има такава оферта, тя заяви: „Ако.. Ако ми предложат да ида на Малдивите, ако ми предложат да водя лайфстайл предаване – не мога да водя лайфстайл предаване“.

Кулезич каза, че не разполага с друга информация извън „светкавичната реакция на телевизията“. „Нямам достоверна информация какво е наложило тази светкавична реакция. А самото много бързо действие дава възможности за много тълкувания“, смята тя. „Пораждат се, разбира се, и много въпроси – дали телевизията не е била принудена от някакво външно влияние или това са самоволни действия на изпълнителния директор г-жа Симона Ангелова“, допълни Кулезич.

Люба Кулезич смята, че собствениците не са обективно информирани, тъй като идват рядко в България. Според нея информацията, която тече „по трасето от оперативното ръководство на телевизията до собствениците в Америка“ е причината за свалянето на предаването.

Никога не е имало досега никакъв натиск над мен за теми и лица, имах пълната професионална свобода, заяви Кулезич. Но отбелязва, че напоследък доста се е повишила критичната температура в предаванията, включително в интервюто с издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, след него и с издателя на „Биволъ“ Асен Йорданов… Тя допуска, че оперативното ръководство е обяснило пред собствениците липсата на реклами за телевизията с високата критичност на предаването, и така се стигнало до свалянето му. Кулезич подчерта, че на събранието изрично се е извинила на собственика Павел Вълнев за острия тон, с който е репликирала изпълнителния директор.

Кулезич изрази благодарност към Диков, който я е завел в BiT и ѝ е осигурил пълен комфорт на работа. Тя коментира, че определя работата си в тази телевизия като най-щастливия период от кариерата си от гледна точка на свобода на изразяване.

Според различни публикации в медиите Ангелова е в тежък конфликт със Сашо Диков и се опитва да пречи на работата в медията като създава напрежение между екипите. Нейната професионална автобиография е свързана с бТВ, където работи като „специалист продажби“ (2000–2005 г.), а от 2005 до 2006 година е търговски директор на бТВ и телевизия Fox Life . След като Красимир Гергов създаде ТВ2 (в последствие Pro BG) през 2007 г. Ангелова става търговски директор на новия канал.

Собственици на BIT са братята Павел и Румен Вълневи. Те живеят и работят от години в САЩ. Имат успешен и бързо развиващ се бизнес в областта на транспорта. Телевизията им стартира през 2015 г.

По инфо на Dir.bg, Mediapool, Dnevnik.bg, Offnews.bg, Economic.bg

Коментари (1)

Публикувано в на 25 ноември 2017 г.