Празници на камерната музика на открита сцена – безплатно в парка!

Празници на класическата камерна музика на открита сцена

Първото издание на международния фестивал “Празници на камерната музика на открита сцена” ще се състои на 20, 21 и 22 август 2011 г. на Лятната естрада в Борисовата градина в София с участие на музиканти от Унгария, Словакия, Русия и България.

Публиката от всяка възраст има какво да избере от програмата, която включва 2 музикални приказки и 3 концерта с любими класически творби.

Проектът предлага осмисляне на част от свободното време на столичани през ваканционните дни. В тридневните празници ще се представи камерна класическа музика чрез иновативен подход – типичният за концертна зала жанр ще звучи на открита сцена, за да се даде равен достъп на различни социални и етнически групи до този вид култура.

Одобрен, финансиран и подпомогнат от Столична програма “Култура” на Столична община в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

17.30 е началният час на спектаклите за деца. На 20.08. малчуганите ще преживяват приключенията на Слончето и Мухата от едноименната приказка, а на 21.08. организаторите ги канят на разходка в “Музикален зоопарк”.

Концертите започват в 18.30 в трите фестивални дни. Поредицата се открива с “Български напеви”, поднесени от вокална формация “Дивна” и единствения у нас дует между флейта и туба – Бояджиева-Темнисков. Форумът се радва на специалното внимание на композиторите Николай Кауфман и Петър Крумов, които създадоха пиеси, обединяващи двата състава на сцената.

“Среща на поколенията” ще се осъществи на 21.08. – в състава на поканения за втората вечер Студентски брасквинтет ще се включи Николай Темнисков – туба.

“Европейски приятелства” е последното заглавие от афиша. На 22.08. българският дует Бояджиева-Темнисков ще свири с унгарския цигулар и композитор Гергей Дьорфи и със словашкия кларинетист Матей Козуб. Във втората част на концерта към тях ще се присъедини певицата от Санкт Петербург Анастасия Шукина. Освен любимите и познати Телеман, Моцарт, Верди, Росини в програмата са включени и примиерни за България произведения от Гергей Дьорфи.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 август 2011 г.