Празнична програма на БНТ 2 и БНТ Свят

Българско кино, много музика и празнични изненади по БНТ 2

Специални подаръци за зрителите от инициативата „Купувам българско“

«КОЛЕДНО МАТИНЕ»

За трета поредна година БНТ2 и БНР ще бъдат съорганизатори на празничния концерт «Коледно матине». По традиция той е на Симфоничния оркестър и Детския хор на БНР и ще се излъчи на живо от зала „България“ на 25 декември от 11:00 часа . В програмата са включени творби на Георг Фридрих Хендел, Габриел Форе, Волфганг Амадеус Моцарт, Йохан Себастиан Бах, Джузепе Верди, Пиетро Маскани, Шарл Гуно, Антонио Вивалди, Хосе Фелисиано, Юлиян Слабаков. Солисти са Евгения Брайнова – сопрано, Галина Койчева-Мирчева – цигулка, Надя Стоилова – флейта, Димана Янчева – флейта, Стефан Стефанов и Петър Македонски – тромпет. Специален гост на Коледния концерт е Габриела Йорданова – представителят на България в тазгодишното издание на Детската Евровизия.

КОНЦЕРТИ

От 18:30 часа на Коледа БНТ2 ще излъчи „Приказки за пиано“ – концерт под диригентството на Григор Паликаров, солисти Иван Керековски и Надежда Цанова, с участието на актьорите Вежен Велчовски и Лили Гелева.

На 24 , 25 и 26 декември, от 13:30 часа, зрителите могат да гледат трите части на концерта „Райна Кабаиванска представя звездите на операта”.

“Четири дами пеят джаз” е концерт от програмата на музикалния фестивал „Plovdiv Jazz Fest“, който събра на една сцена Хилда Казасян, Мирослава Кацарова, Белослава и Андрония Попова- Рони. Четирите талантливи певици ще пеят на една сцена с музикантите Веселин Веселинов-Еко, Мирослав Турийски, Христо Йоцов и Михаил Йосифов. Зрителите на БНТ2 ще имат възможност да гледат концерта на 25 декември от 22:30 часа.

На 26 декември от 20:50 часа в ефира на БНТ2 ще звучат вечните хитове от любими български филми. В концерта „100 години Българско кино” участие ще вземат Валди Тотев, Людмил Дончев, Дони, Нети, Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Мариана Попова.
На 27 декември от 13:45 часа стартира традиционното телевизионно надиграване. В ритъма на народните танци ще се хванат състави от столичния район „Сердика“.

Авторски песни за деца, представя музикалната програма „Морето на мечтите”, която ще бъде излъчена на 27 декември от 10:30 часа. В спектакъла участват Богдан Томов, Деси Добрева, дуета Александра и Константин от Беларус, популярното детско шлагерно „Студио „ДА“ и деца солисти. Спектакълът е празничен поздрав от РТВЦ Варна, а изпълненията са заснети в неповторимата атмосфера на античните римски терми във Варна.

Късните празнични часове в програмата на БНТ 2 са отредени за незабравимите хитове на Ерик Клептън /25 декември, 21:30/, група „Куин“/27 декември 20:50/, Бионсе и Джей Зи /26 декември 23:25/. В първата вечер на новата година от 20:00 часа БНТ 2 ще излъчи и концерта на Брайън Адамс.

„Наздравица от песни” ще поднесе БНТ2 на своите зрители на 31 декември. В разничния фолклорен концерт на РТВЦ – Благоевград участват Иван Дяков, Володя Стоянов, Румяна Попова, Владислав Вълчев и др. Програмата в новогодишната нощ ще продължи с концерта „Светът е за всички” – продукция на телевизионния център в Русе. В спектакъла са включени изпълнения на оркестъра на русенската опера и солистите Орлин Горанов и Мария Цветкова. В него ще звучат произведения на Джузепе Верди, Дмитрий Шостакович, Йохан Щраус, Арам Хачатурян и Имре Калман. В последния ден на 2015 от 16:00 часа зрителите могат да гледат „Парад на военните духови оркестри“, а малко преди полунощ – концерт от цикъла „Музиката на Америка: Пиано и джаз“.

На 1 януари от 14:05 часа БНТ2 ще излъчи концерт със заглавието „Жива традиция”, в който са включени най-добрите изпълнения от репетроара на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“.

ФИЛМИ

Интересни заглавия предлага филмовата празнична програма на БНТ2. Повече от пет столетия мощите на Свети Иван Рилски са в духовния му дом в едноименната планина, но и до днес съдбата на неговите мощи остава забулена в мистерия. Кога десницата на светеца е била отделена от тялото му? Къде се намира сега? По тези следи тръгва и екипът на документалния филм „Десницата на Свети Иван“, който зрителите ще могат да видят на 24 декември от 15:20 часа. Филмът проследява митарството на светите мощи, започнало още през 980 г., и разкрива неизвестни досега обстоятелства за разпространението на култа към Свети Иван Рилски в православния свят. Сценаристи на документалната лента са Красимир Кушев и Валери Яков, който е и режисьор на филма, а оператор е Феодор Сургов.

Също на 24 декември от 18:30 часа е премиерата на документалния филм „Квадрат 500”. Лентата представя най-големия музей за изобразително изкуство у нас, който отвори врати през 2015 година. За изграждането на пространството и съзряването на идеята за подредбата на музея ще споделят директорът му Слава Иванова и авторът на концепцията академик Светлин Русев в диалог с учениците от Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. Сценарист на филма е Юрий Дачев, а режисьор Димитър Шарков

Сред документалните заглавия, които ще бъдат показани в почивните дни са и още две документални ленти: „София в един снимачен век”/26 декември от 18:30/, и „Аджария – там, където планината среща морето”/27 декември от 13:15/.

В празничните дни ще бъдат излъчени игралните филми „Коледно вълшебство”/24 декември 20:00/, „Луди по Коледа”/24 декември от 23:05 1ва част/, както и комедията на Уди Алън „Могъщата Афродита”/27 декември от 21:50/. На 31 декември от 21:20 часа БНТ2 ще излъчи италианския игрален филм „Къде ще намериш друга като мен“ на режисьора Джорджо Катани. В ролите са Габриела Песион, Даниеле Печи, Джорджо Лупано, Лиза Гастони, Катерина Гудзанти, Серена Роси, Хосе Мария Бланко, Патриция Лорети и др.

ПЪТУВАЩА ИЗЛОЖБА „НОВИНИТЕ НА ЗРИТЕЛИТЕ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА”

От 14 декември на обиколка в страната пътува изложбата на БНТ2 – ,,Новините на зрителите през 2015 г.” Кадрите, включени в експозицията, показват разрастването на най-успешната кампания на новините на БНТ2 ,,Купувам българско‘‘. Запечатани във фотоси са също репортерските акции за премахване на незаконните сметища в страната, за въвеждането на почасови трудови договори и множество срещи с лица от новините.

Първата спирка на пътуващата изложба беше Русе в Комплекс ,,Канев Център“. От 22 до 28 декември изложбата ,,Новините на зрителите през 2015 г.” ще може да бъде видяна в Пловдив в Дома на културата “Борис Христов”. От 29 декември тя ще бъде разположена в търговския център на бул. Владислав Варненчик 186 във Варна. В първите дни на 2016 г. – от 5 януари – новините във фотокадри можете да видите в Благоевград, в арт салона на Радио-телевизионния център, а от 12 до 18 януари домакин на изложбата ще бъде фоайето на НДК в София.

«КУПУВАМ БЪЛГАРСКО»

Инициативата „КУПУВАМ БЪЛГАРСКО“ кани зрителите на БНТ2 да зарадват любимите си хора като приготвят празничната трапеза с традиционни български продукти. Те могат да получат подарък от български производител, ако направят направят снимки на закупените продукти и ги изпратят като лично съобщение на Фейсбук страницата на БНТ 2 – bnt.bg\bnt2 или на имейл bnt2@bnt.bg до 7 януари 2016 г. Авторите на осемте най-интересни снимки ще получат награди. Имената на късметлиите ще бъдат обявени на 12 януари 2016 г.

Богата филмова и музикална празнична програма по БНТ Свят

БНТ Свят ще предложи на зрителите в България и чужбина богата празнична програма. На 24 декември от 10:35 часа те ще могат да гледат концерта на ансамбъл „Филип Кутев” – „Слънце се слега да зайде”. В първия ден от новата 2016 година от 13:10 часа ще бъде излъчен концерт на ансамблите „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“. Настроение ще прибави и спектакълът на народната певица Николина Чакърдъкова (от 20,30 ч. на 1-ви януари) .

Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Росица Кирилова, Нели Рангелова, Кристина и Михаил Белчеви и др. ще бъдат гости от екрана с концерта ”Време за обичане“, който БНТ Свят ще излъчи от 16,50 на Коледа.

Два великолепни мюзикъла на режисьора Хачо Бояджиев са включени в празничната програма – „Братът на бай Ганя Балкански“ на 25 декември, от 1 часа след полунощ, с участието на Христо Гърбов, Татяна Лолова, Кръстьо Лафазанов, Мая Новоселска, Стоянка Мутафова и др. и „Криворазбраната цивилизация” (от 22,30 ч. на 1 януари), в която образите пресъздават незабравимите Ружа Делчева, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Никола Анастасов, Илия Добрев, Лора Керанова, Мариана Аламанчева и др.

Филмовата програма на БНТ Свят събира златна колекция българска филмова класика. В навечерието на Коледа, на 24 декември, зрителите ще могат да гледат комедията на режисьора Николай Волев „Господин за един ден” – начален час 20,40 ч. Филмовият маратон продължава с комедията на Владимир Янчев „Последният ерген“ (от 16,35 ч. на 26 декември), която събира в кадър обичаните актьори Тодор Колев, Георги Георгиев-Гец, Татяна Лолова, Цветана Манева, Андрей Чапразов и др. Зрителите ще имат възможност да гледат още дебютната лента на Иглика Трифонова като режисьор и сценарист – „Писмо до Америка“ (на 26 декември от 20,30 ч.), филма на режисьора Иван Ничев „Пътуване към Йерусалим“ (на 27 декември от 20,30 ч.) и „Аве“– филм на Константин Божанов (от 23:35 на 25 декември) с участието на Ованес Торосян, Анжела Недялкова, Николай Урумов, Йосиф Сърчеджиев, Мартин Брамбах, Евгени Михайлов, Койна Русева и др.

От 28 декември БНТ Свят започва да излъчва едни от най-добрите филми на режисьора Владимир Янчев. Сред тях са: „Бъди щастлива, Ани“ (28 декември от 20,55ч.), „Невероятна история“(на 29 декември от 20,55 ч.) , „Любимец 13″(на 30 декември от 21,00 ч.) и „Топло“( от 16,30 ч. на 31 декември).

На 31 декември от 10,30 очаквайте незабравимата комедия на режисьора Никола Рударов „От нищо нещо”. В създадената през 1979 година лента си партнират актьорите Асен Кисимов, Анета Сотирова, Стефан Данаилов, Стефан Костов, Аня Пенчева, Георги Георгиев, Димитър Ангелов, Мария Ганчева, Димитър Панов, Веско Захариев и др.

Празничното богослужение за Бъдни вечер и Патриаршеско послание по случай Рождество Христово БНТ Свят ще излъчи пряко на 24 декември от 17,55 и от 20,30 ч.

Коментари (0)

Публикувано в на 23 декември 2015 г.