Празник на ракията и още 20 фестивала в България през септември!

Културен календар – септември 2011

Фолколорни фестивали

– 1 септември, Приморско – „Странджа пее и танцува“ – От 1-ви до 9-ти септември 2011 година град Приморско ще бъде домакин на Национален конкурсен фестивал за автентичен фолклор. В конкурса могат да участват танцови колективи, вокални групи и солисти, инструментални формации и индивидуални изпълнители от различни възрастови групи.

– 2 септември, Габрово – Панаир на Народните занаяти „Етъра“ – Проявата е ежегодна и се осъществява в първите септемврийски петък, събота и неделя. Тогава майстори на народните занаяти демонстрират тънкости и умения. Всеки може да си закупи сувенир за спомен от панаирните щандове.

– 6 септември, Крушуна – Събор на Деветашкото плато „Девет песни от извора“ – Съборът се провежда в местността “Гарваница” край село Горско Сливово. Песните, танците и закачките, както и организираните развлекателни игри и състезания имат за цел да направят местността по-известна и позната на масовия турист. С автентично изпълнение отбелязва своето присъствие всяко едно от деветте села в района на Деветашкото плато: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево и Тепава.

– 8 септември, Раднево – Международен фестивал на инструментални и танцови групи „Раднево – 2011“ – Със своя програма в четирите фестивални вечери на сцената в Раднево ще се представят народната певица Росица Пейчева, Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен”, Концерт на формациите от Общински център за култура “Нончо Воденичаров” и певицата ДесиСлава.

– 10 септември, Куртово конаре – Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти – Събитието ще се състои на площада пред читалището в село Куртово Конаре. По време на фестивала ще се изявяват изпълнители, ще се раздават награди и ще се провеждат дискусии. Присъствието е задължително. Начален час – 10 часа.

– 17 септември, София – „Балканско надиграване в полите на Витоша“ – На 17 и 18 септември, в Националния исторически музей – София, ще се проведе фолклорен фестивал с национално и международно участие под надслов “Балканско надиграване в полите на Витоша”. С тази проява, организаторите от Столичен район Витоша ще отбележат Деня на София.

– 22 септември, Ценово – Фолклорен събор „Ценово пее и танцува“ – Фестивалът се провежда във връзка с деня на обявяването на Независимостта на България. Условията дават възможност за изява на групи, дуети, солови изпълнения и танцови колективи в областта на автентичния фолклор.

– 25 септември, Троян – Празник на сливата и сливовата ракия – Събитието се провежда ежегодно от 1993 година всяка последна събота на месец септември. Тържествата започват с демонстрация на традиционно варене на ракия, а също и с конкурс за най-добре приготвена домашна сливова ракия. Място на събитието е пространството пред входа на Националния музей за художествени занаяти в с. Орешак.

Младежки и музикални фестивали

– 7 септември, Габрово – „Дни на камерната музика“ – Kонцертите от програмата на проявата се провеждат в залите на Художествена галерия “Христо Цокев” и сцената на Дома на културата “Емануил Манолов”.

– 16 септември, София – Младежки фестивал „On! Fest”- Целта на „ON! Fest’ 2011“ е да събере на едно място най-популярните младежки занимания: съвременна музика, състезания и демонстрация по танци, скейтборд, графити, японска култура, beatbox и други. Програмата включва и представяне на нови IT технологии и турнири по компютърни и конзолни игри, които ще наситят атмосферата с още по-силни емоции.

– 16 септември, Гривица – Party Open Air фестивал – Първото по рода си събитие на територията на България, което на една сцена в рамките на три дни ще събере 39 групи от различни стилове. Подсигурен е безплатен къмпинг, а за удоволствие на всички, посетили събитието – на разположение ще бъдат два басейна, ресторант, барбекюта, езеро за риболов и някои други удобства. Мястото на провеждане се намира в непосредствена близост до магистралата София-Русе – до плевенския Парк-мотел „Гривица”.

– 20 септември, Sofia Dance week 2011 – Mеждународен фестивал за съвременен танц – изумителното и безгранично изкуство, което събира в една стихия театър, балет, музика, цирк, кино, дигитални технологии и всичко, на което са способни човешкото тяло и ум.

– 25 септември, Албена – Фестивал на мажоретките „Златен помпон“ – Ежегодно, в рамките на празненствата за Деня на Добрич – 25 септември, в курортен комплекс “Албена” се провежда единственият за страната Фестивал на мажоретния танц с международно участие “Златен помпон”. Негова основна цел е популяризиране и творческа изява на деца, занимаващи се в свободното си време с мажоретни танци.

Други фестивали

– 2 септември – Авиационен фестивал „Небе за всички“ – По случай 100 годишнината на българската авиация Министерство на отбраната организира осмия международен авиационен фестивал на летище Пловдив. Събитието ще се проведе в три последователни дни – 2, 3 и 4 септември и ще представи стандартно авио шоу с богата летателна програма и наземно изложение на авиационна техника.

– 10 септември, Пловдив – „Сцена на кръстопът“– Ежегоден театрален фестивал, който се провежда на сцените на Античния театър, Драматичния и Кукления театър в град Пловдив. Основно участие отбелязват водещите български театри с актуалните си постановки за сезона, обединени около обща тема.

– 11 септември, Пловдив – Празник на Стария град – Празникът се случва всяка година в дните на месец септември, когато откритите пространства на Стария град се превръщат в сцена за концерти на фолклорни танцови състави, вокални групи, хорове, рок изпълнители, джаз-състави и балетни формации.

– 17 септември, Пловдив – Нощ на музеите – В рамките на 10 часа повече от 50 места в града – музеи, галерии, книжарници, клубове, улици и паркове, ще се превърнат в огромна арт сцена. Тази година за първи път на сцената ще бъдат представени международни творци, сред които руският художник Вадим Фишкин, който ще представи на публиката работата си “Lighthouse”.

– 23 септември, Шабла – Фестивалът ще включва състезания с хвърчила за малки и големи, конкурс за най-атрактивен модел, демонстрации на авиомодели, парапланери и хвърчила, както и работилница за хвърчила на място.

– 28 септември, София – Фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ – По време на фестивалните дни се очакват срещи между творци в клуб “Аниматор”, пресконференции, кръгли маси по различни теми, много изложби, ретроспекции на известни аниматори. Очакват се гости от чужбина, както и филми от цял свят, които селекционната комисия ще предложи за надпреварата в общо 14 категории. Целта на събитието е да популяризира анимационното изкуство сред широката публика и особено сред децата, като подсигури възможност за изява на млади творци с новаторски идеи.

Информацията е изготвена от Festival359.com

Коментари (0)

Публикувано в на 1 септември 2011 г.