Правим фестивали на сливата, чушката и тиквата с европари

Странни фестивали плъзват из страната

„Китариада” ще се проведе в Перник, Троян пък ще почете сливата

Фестивали на тиквата, чушката и сливата ще бъдат проведени през следващите няколко месеца у нас. Повече от сто са нетрадиционните културни събития, които ще се организират от 40 общини.

В община Перник например ще се проведе рок фестивал „Китариада”, в община Севлиево – фестивал на тиквата, в община Стамболийски – на чушката, а в община Троян – на сливата.

През лятото Бургас е сцена на събития, но когато туристите си заминат, градът остава със себе си. Точно тогава ще се проведе фестивалът за творците от населеното място. Затова събитието е озаглавено „Завръщане в Бургас –минало, настояще и бъдеще”.

В Перник пък ще се проведе „Китариада” . По думите на кмета на града Росица Янакиева Перник е първият град, в който през `60-те години се прави първият рок фестивал. “Тази традиция, която е позабравена, ще бъде припомнена”, подчерта тя.

„Ще подкрепим рок групи, които творят в нашия град. Подаряваме един рок фестивал за нашите млади хора”, каза Янакиева.

Фестивали с нестандартни имена ще се финансират с европари. Основен критерий при избора е бил събитията да бъдат иновативни, нестандартни и различни и да станат запазена марка за общините, поясни зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ по тези договори е 19,5 млн.лв., от които 16,6 млн.лв. са съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Най-големият проект за 840 000 лв. е на Столична община. Парите са за провеждането на фестивали за изкуство в публичното пространство в Западен парк.

Точните имена на част от фестивалите са следните: „Български фестивал на сливата“ в Троян, „Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата“, „Лом – сцена на толерантността“ и „Ловеч – корени от миналото, мостове към бъдещето“.

По информация на VsekiDen.com и агенция КРОСС

Коментари (0)

Публикувано в на 10 август 2011 г.