Потресаващо: започва „Закъсали здравНо“ по PRO.BG

Закъсали здравНо – новините на PRO.BG започват нова социална кампания

НОВИНИТЕ на PRO.BG стартират нова социално насочена кампания, свързана със здравеопазването. Репортажите, част от „Закъсали здравНо”, ще търсят проблемите в здравната ни система. Какво се случва с приема и обучението на студентите по медицина, как и какво специализират, къде работят и как се заплаща трудът им, какво ще се случи със здравната система след 5 или 10 години и ще има ли кой да ни лекува?


Отговорите на тези въпроси ще търсят репортерите Ива Димова и Диана Радева. С тази кампания телевизията иска да обърнем внимание на обществото какви са резултатите от здравната реформа, протичаща вече 20 години. Зад всеки проблем се крие лична  история. Всяка истина има поне две гледни точки.


Има ли начин младите специалисти да останат в България? Какво мотивира нископлатените възрастни преподаватели? Защо един лекар плаща от джоба си бензин за личната си кола, за да преглежда болните? Как личен лекар обслужва 1 700 пациента в район от 11 села? Защо лекарите получават яйца и орехи вместо пари за работата си?


Ще видим драмата на семейство, загубило детето си, защото няма реанимация в местната болница, получила лиценз, и историята на момиче, което не може да замине за лечение в чужбина, понеже администрацията не знае чужд език и не може да се свърже с болницата… И още много лични истории, превърнали се в драми, заради абсурди в здравната реформа.


НОВИНИТЕ ще търсят проблемите и причините за тях и имат за цел отговорните за това институции в България да изградят стратегическа рамка за дългосрочно развитие на здравната система и провеждащата се реформа, за да има кой да лекува болните след години.


След успеха на първата социална кампания на НОВИНИТЕ „Живот след смъртта. ИМА!”, благодарение на която вниманието на обществото и отговорните институции бе обърнато към проблема, отново се търси решение на проблемите в здравната система. Кампанията в подкрепа на донорството спомогна за отпускане на средства от правителството, привлече общественото внимание към проблема и увеличи броя на трансплантациите в пъти за периода от април 2009 до април 2010.

НОВИНИТЕ на PRO.BG ще излъчат репортажите в рамките на кампанията в понеделник, сряда и петък в емисиите от 7:00 до 10:00 всяка делнична сутрин и в централната емисия от 18:45 ч.

Коментари (0)

Публикувано в на 2 май 2010 г.