Поредица от предавания, филми и събития по БНТ за 11 септември с онлайн видео и снимки

Поредица от предавания, филми и събития по БНТ за 11 септември

БНТ със специална филмова програма и студио за годишнината от 11 септември

Росен Цветков снима филм в Афганистан под заплахи, полиция трие кадрите от камерата на БНТ

По повод 10-годишнината от атентатите срещу кулите близнаци в САЩ, които промениха световната история, БНТ е подготвила тематична филмова програма. От 9 до 14 септември ще бъдат излъчени 3 филма и 1 документална поредица на ВВС, посветени както на историческите събития от 11 септември, така и на това какво се случи и промени 10 години по-късно.

Екипът на новините на Националната телевизия подготвя специално студио “11 септември – денят, който промени света” в 2 части от 10:00 до 12:00 ч. и от 15:30 до 17 ч. с водещи Добрина Чешмеджиева и Георги Любенов.

Първата част ще бъде коментарна, като ще включва мнения на политици, икономисти и специалисти по сигурността. Водещите ще се опитат да намерят отговори на въпросите какво се случи след 11 септември 2001 г.: как се отразиха атентатите на икономиката в световен план и как светът води войната с тероризма.

Освен експертен коментар, в студиото ще гостуват и българи, които са били в Ню Йорк в съдбовния ден. Те ще разкажат как събитието е променило живота на обикновения човек. Зрителите на БНТ ще имат възможността да видят и как атентатите оказаха влияние на киното и културата по света. Възпоменанието от Кота Нула в Ню Йорк ще бъде излъчено пряко от 15:30 часа с коментар от студиото.

На 9 септември от 23:15 часа по БНТ 1 зрителите ще могат да гледат филма на Севда Шишманова и Иван Обрейков „База: Пакистан/Афганистан”.  Заснет по време на международна военна операция на НАТО в Афганистан и парламентарните избори в Пакистан през периода 2006-2008г., той разказва за политиката, която свързва двете страни в периода след атентатите от 11 септември в общата международна стратегия за борба с тероризма.

На 11 септември от 21:45 часа БНТ 1 ще излъчи пълнометражния филм „11 септември”. Драмата е продукция на Великобритания, Франция, Египет, Япония, Мексико, САЩ и Иран и получава наградата ФИПРЕССИ за най-добър кратък филм на Кен Лоуч и наградата на ЮНЕСКО за целия режисьорски състав от Филмовия фестивал във Венеция. Също така има номинация Сезар“ за най-добър обединен европейски филм. 11 режисьори от 11 страни представят в 11 минути своето отражение на събитията от 11 септември.

На 12 септември от 22 часа в рубриката „В кадър” БНТ 1 ще излъчи филма „Хвърчила след войната”. Негов автор и оператор е журналистът Росен Цветков. 10 години след терористичните атаки в САЩ и 10 години след началото на войната в Афганистан той търси отговор на въпроса какво се промени. Филмът ще припомни най-ключовите събития в Афганистан от 2001-ва до 2011-та година.

Отново на 12 септември, но от 23 часа стартира и поредицата „Виж ББС: Поколение Джихад”. Документалната поредица е в 3 епизода и ще се излъчи в 3 поредни дни в един и същи час. „Поколение Джихад” – деца на Западната цивилизация и интернет, заложници на радикалния ислям, връстници на десетилетието, което превърна терора в тяхна вяра, поколението, което растеше през 10-те години след кървавия 11 септември. Трилогията е на разследващия журналист Питър Тейлър и отразява гледната точка на младите мюсюлмани екстремисти.

Коментари (0)

Публикувано в на 9 септември 2011 г.