Полярни пилоти летят със самолети, строени от жени с онлайн видео и снимки

Полярни пилоти летят със самолети, строени от жени

ПОЛЯРНИ ПИЛОТИ – ЕКСКЛУЗИВНА ПРЕМИЕРА ПО VIASAT EXPLORER
Вторник, 21 август, от 21,25 ч.

Това е една от последните непреодолени граници, а тези са последните истински арктически авиатори. Млади пилоти с авантюристичен дух идват да натрупат опит и да летят с исторически самолети, строени за военно време. Сега обаче войната е по-различна. Тя е срещу смразяващия студ и непрестанните повреди, а също и за това да се свърши работата, но и да оцелееш – при най-тежките условия на планетата.

Предстои да се запознаете с Полярните пилоти в канадския север. Авиокомпанията „Бъфало еъруейс” е със седалище в град Йелоунайф и пилотите й летят със самолети от времето на Втората световна, с витла. Това са големи и стари машини, построени от жени по време на войната и в голяма степен останали същите до днес. Новоназначените пилоти трябва да издържат на смразяващо ниските температури, докато превозват товари и пътници през виелици, борейки се с повреди и дори, ако се налага – да предприемат трансатлантически пътешествия. Невъзможна професия в непрощаваща среда.

Новаците се трудят мъчително на товарната рампа при минус 30 градуса, за да заслужат да пилотират самолети, каквито повечето авиолинии днес отдавна са изпратили за скрап. Класически модели като „Дъглас ДС-3” и „ДС-4”, както и „Къртис С-46 Командо” – същите, които през Втората световна война са транспортирали войници и доставки. Малцина са обаче новобранците, които постигат мечтата си. Докато се съревновават, за да се издигнат в йерархията, трябва да се справят с ледени бури, горски пожари, коварни приземявания и не на последно място – с всеизвестния страховит нрав на собственика на „Бъфало” Джо Макбраян. С помощта на специално монтирани на самолетите камери ще видите всичко това все едно самите вие сте в кабината на старите военни машини.

„Бъфало еъруейс” е буквално източник на живот за отдалечените, изолирани общности в канадския север. Или както казва синът на Джо, Майки Макбраян, „Северът и летенето не може да бъдат разграничени. Те са едно и също нещо.” Без „Бъфало еъруейс” храна и други припаси няма да може да бъдат доставени до множеството северни общности, откъснати от останалата част от света по време на дългата и сурова зима.

Приятелството между пилотите е също поставено на изпитание, докато се съревновават за нужния брой полетни часове за придобиване на капитанска длъжност. А в края на сезона някои от тях напускат „Бъфало еъруейс”.

В новия сезон на „Полярни пилоти” ще проследим, например, коварно трансатлантическо пътуване посред зима, когато екипите на „Бъфало” се опитват да доставят два самолета за борба с горски пожари „СЛ-215” на „Канадеър” на новите им собственици в Турция. А проблемът? Тези „СЛ-215” не са проектирани да летят при зимни условия, нито да прекосяват океани, така че достигането на крайната дестинация се оказва истински подвиг.

С „Полярни пилоти” ще имаме уникална възможност да научим за живота отвъд полярния кръг. Не пропускайте това! Очакват ни 13 епизода на документална риалити поредица за една необичайна авиокомпания, оперираща в канадския север. Това е „Полярни пилоти”.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

• Всеки ден, без събота и неделя, собственикът на „Бъфало” Джо Макбраян пилотира единствения пътнически полет в света на „ДС-3” – от Хей Ривър до Йелоунайф и обратно.

• „Бъфало” управлява най-голямата частна флотилия в света от работещи самолети „ДС-4” и „ДС-3”.

• Ежегодно „Бъфало еъруейс” превозва 6300 пътници по регулярни полети и доставя два милиона килограма товари.

• Първият пътнически полет в Северозападните територии е извършен от „Импириъл ойл” през 1921 г. с дестинация Норман Уелс. Този исторически полет е осъществен от два самолета от Първата световна война, които достигат Хей Ривър, където кацат с нос в снега, а дървените им перки се разбиват.

• Летището в Йелоунайф е първото истинско летище, изградено в Северозападните територии –за пет дена през 1944 г. от шестима души, само за 450 долара. В началото след като е построено пътниците били транспортирани през петте километра до града с помощта на хидроплан. Този тип полети наричали „подемни”, защото самолетът се движел нагоре-надолу през цялото време.

• Йелоунайф е най-студеният град в Канада. Температурата там пада до минус 51,20 градуса по Целзий (минус 60,16 градуса по Фаренхайт). Средната температура през зимата е минус 29,90 градуса по Целзий. Изненадващо е обаче, че именно в Йелоунайф са най-слънчевите лета в Канада.

• Гъстотата на населението в Северозападните територии е едва 0,04 души на кв. км, поради което този регион е сред най-рядко населените на планетата.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 юли 2012 г.