Политици си изпълняват „Обещанието“ по БНТ, Даниел Вълчев журира!

10 топ политици от различни политически партии и министри от правителството изпълняват свое обещание по БНТ

На 4 април започва политическото риалити „Обещанието“ по БНТ 1. Силната публицистика може да бъде и развлекателна, това ще покаже БНТ в най-новия си проект. „Обещанието” е оригинален телевизионен проект на БНТ 1, който ще насочи вниманието на обществото към чувствителна част от политическия живот – изпълняват ли политиците обещанията, които дават.  Те ще го доказват, а БНТ по атрактивен за зрителите начин ще го показва.

БНТ в партньорство със социологическа агенция Алфа Рисърч избира 10  активни политически личности. Всеки от тях поема своето обещание и стъпка по стъпка започва да го изпълнява.

БНТ ще проследи как това става реалност,  каква е отговорността да се спази обещание, помагат ли механизмите на властта, ефективна ли е връзката на гражданите с политиците. Има ли значение за избирателя дали политикът, за когото гласува, изпълнява поетите ангажименти. Има ли някаква санкция от обществото при дадено, но неизпълнено обещание. На това гражданско предизвикателство към политиците зрителите ще станат свидетели чрез живи студия, документални, новинарски и интерактивни форми.

Във формата ще има участие  и нетрадиционно жури, което пита, провокира, но…не пише оценки. Те са  Ирина Алексиева – журналист и  изпълнителен директор на Училище за политика, Даниел Вълчев – преподавател в СУ”Св.Климент Охридски” и бивш вицепремиер и министър на образованието, Стефан Тафров – дипломат и бивш заместник-министър на външните работи и Васил Гюров – музикант и заместник-председател на организацията за колективно управление на авторски права „Музикаутор“ – личности с биография, доказваща, че поетите обещания могат да се изпълняват.

Политиците ще бъдат оценявани от представителна извадка, съставена от Алфа рисърч, която ще гласува на първия /4 април/  и последен ефир /4 юли/.  Ще бъдат излъчени победители в различни категории: за най-трудно изпълнимо, най-интересно, най-значимо обещание. По време на 10-те ефира, посветени на всяко едно от дадените обещания,  зрителите ще дават своето одобрение като гласуват с SMS за участника, обещанието му и неговото изпълнение,  което ще проследят чрез документален фийчър.

Водещи на „Обещанието” са телевизионния журналист Евгения Атанасова – Тенева и  публицистът Михаил Заимов.

Коментари (0)

Публикувано в на 1 април 2011 г.