„По стъпките на бугрите“ – еп. 3 от „Великата ерес“ по bTV

Тази неделя, 26 октомври, от 15.00 часа, bTV ще излъчи третия епизод от поредицата на Гена Трайкова „Великата ерес” – „По стъпките на бугрите”.

От филма зрителите ще разберат как в края на XI век в Южна Франция възниква новото движение на катарите. През XII и XIII век католическата църква нарича тази ерес българска, а папа Инокентий ІІІ я обявява за прокълната.

Какво отличава катаризма от останалите богомилски течения? Какви са били ритуалите на катарите, как са живели и какво е мястото на жените в тази ерес? Какво значение отдава катаризмът на концепцията за прераждането? Отговорите зрителите ще научат тази неделя в bTV Документите.

За да заснемат филма, Гена Трайкова и операторът Добромир Иванов пътуваха до Южна Франция. Там през 1209 година папа Инокентий ІІІ издава указ за преследване на катарите, след което в продължение на почти 20 години голяма част от Франция е удавена в кръв и осветена от пожари.

Колко са жертвите на кръстоносните походи срещу ереста и защо много катари отиват на кладата доброволно? На какво основава разследванията си инквизицията, създадена през 1233 година от папа Григорий IX и коя е най-екстремната реакция към нея от страна на еретиците? Зрителите ще научат тази неделя от 15.00 часа.

В „По стъпките на бугрите” екипът на bTV Документите разказва и как историята на катарите се свързва с мита за Граала. Зрителите ще се запознаят с историята на германеца Ото Ран, автор на книгата «Кръстоносния поход срещу Граала», който в начеверито на Втората световна война е един от най-страстните последователи на катаризма.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 октомври 2008 г.