По-добре ром във Финландия или българин у нас? Прецени по БНТ! с онлайн видео и снимки

По-добре ром във Финландия или българин у нас? Прецени по БНТ!

БНТ представя нови епизоди от документалната поредица „СВЕТЪТ НА ЖИВО” през новия тв сезон

Съвсем скоро в ефира на БНТ зрителите ще могат да видят десетия документален филм от международната поредица „Светът на живо”. Така един от успешните формати на Българската национална телевизия е вече наполовина осъществен.

Броени дни преди първия учебен ден, на 13-ти септември от 22:00 часа, БНТ ще повтори филма на журналистката Поли Златарева „Северна фиеста”. Така националната телевизия ще открои печелившата формула на финландското образование и интеграцията на ромите – две теми, които се оказват свързани. Филмът разбива клишетата, защото Финландия е заснетa в сезона на фиестата – самба карнавал в родината на Дядо Коледа. Снимките са от градовете Хелзинки, Вантаа и Тампере. Една от героините на филма е Киба Лумберг, известна финландска художничка от ромски произход. Интервюирани са също експерти по образование, учители, политици – и българката Яна, която живее от години във Финландия. Защо финландските ученици са сред най-добрите в света? На какво залагат учителите – на таланта или равенството? Може ли „тайната” да бъде приложена в България? Какво е да си ром във Финландия? Отговорите – във филма на Поли Златарева, Хрисимир Данев и Миглена Атанасова.

Гледайте видео запис онлайн тук.

„Светът на живо” е съвместен проект на БНТ и Фондация „Америка за България”. Досега в ефира бяха излъчени девет филма:

– „Самозапалване”: за Тунис, откъдето започнаха арабските революции

– „Площад Освобождение”: за промените в Египет

– „Пътят на Марк”: за размириците в Албания

– „Да докоснеш края”: за кризата в Испания

– „Когато Хари срещна Изабел”: за шенгенския проблем на гръцко-турската граница

– „Спасението Лампедуза”: за емигрантите на остров Лампедуза

– „Двадесет години по-късно”: за годишнината от войните в бивша Югославия, от Босна и Херцеговина.

– „Консервативната промяна”: за изборите в Турция

– „Северна фиеста”: за образователната система и интеграцията на ромите във Финландия.

В повечето случаи БНТ беше единствената българска телевизия, която разказва за тези събития от място – с картина, звук и интервю. „Светът на живо” беше пръв на сцената на арабските революции /в Тунис и Египет/, на остров Лампедуза, на гръцко-турската граница, където Гърция строи стена. Така българският зрител стана част от събития, които историята ще запомни.

Във филмите имаше специални интервюта с изключителни личности, като майката на Мохамед Буазизи, чието самозапалване стана повод за избухването на арабските революции /Тунис/, Есам ел-Ериан, един от лидерите на „Мюсюлманските братя”, и проф. Захи Хауас, арабският Индиана Джоунс /Египет/, президентът Сали Бериша /Албания/, бившият премиер Хосе-Мария Аснар и синът на режисьора Карлос Саура /Испания/, порасналите синове на убития босненски сръбски командир Сърджан Кнежевич, снети от авторите за първи път преди 13 години /Босна и Херцеговина/.

Филмите от „Светът на живо” разказват невероятни истории, като опростено кръвно отмъщение в Албания; грък, чийто дядо е убит от българите, но той се е оженил за българка; жена, преследвана от ЕТА в Испания; паметник на Брус Ли в Мостар, който трябва да излекува раните от войната в Босна и Херцеговина; успели български преселници в Турция; ромска художничка и интелектуалка във Финландия.

Документалните филми са произведени изцяло от екипи на БНТ. Сред тях са продуцентът и сценаристът Бойко Василев, операторът и режисьорът Хрисимир Данев, авторите Поли Златарева, Добрина Чешмеджиева, Катя Тодорова, режисьорът Миглена Атанасова, монтажистът Силва Величкова, редакторите Надежда Узунова и Елин Рахнев.  Епизодите, които БНТ излъчи през изминалия телевизионен сезон, зрителите могат да гледат отново в сайта на националната телевизя.

Най-новият филм от документалната поредица „Светът на живо” зрителите на БНТ ще могат да видят на 6-ти октомври  в ефира на БНТ1. Негов автор е Бойко Василев.

Коментари (0)

Публикувано в на 9 септември 2011 г.