Пенис и вагина отиват на съд

Спират реклами на „Пентхаус“ и водка „Оргазъм“

Етичната комисия към Националния съвет по саморегулация в рекламата се изправи срещу списание „Пентхаус” и водка „Оргазъм”

В Националния съвет за саморегулация са постъпили жалби относно външна реклама на списание  „Пентхаус“ и реклама на водка „Оргазъм“, разпространявана в печатни издания.

Етичната комисия към съвета е намерила жалбите за основателни по отношение нарушаване на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България, става ясно от информация, изпратена до медиите от комисията днес.

В коментарите си жалбоподателите казват: „Независимо от разбирането, че човешките свободи (в това число свободата на словото) трябва да се зачитат, не мога да скрия погнусата и възмущението си от билборда на списание „Пентхаус“. То изобразява „око“ според твърдението на заместник-главния му редактор Теодор Михайлов,

но недвусмислено търсенето у целевата група възприятие, е за вагина“.

„В някои печатни издания неколкократно се публикува реклама на водка „Оргазъм“. Същата комуникация фигурира във фирмения сайт на продукта. В нарушение на добрите обществени нрави, формата на бутилката има директен намек за мъжки полов орган и посланието гласи „споделете оргазма“.

Освен това рекламата е в нарушение на Закона за здравето, който не допуска директната реклама на спиртни напитки.

Оплакванията срещу тези реклами могат да попаднат под няколко категории – сексуално изображение, неподходящо за деца; дискриминация/ унижение и обида.

Поискани са становища от ответните страни – Списание „Пентхаус“ и Тера Трейдинг ООД, които се въздържаха от официална позиция.

Етичната комисия счете, че има нарушение на Националните етични правила за реклама и търговска комуникация в Република България. Тя е на мнение, че

рекламите са неблагоприлични, тъй като съдържат визуални елементи и вербални послания и внушения, които са в разрез с общоприетите в българското общество морални норми.

Етичната комисия препоръчва на списание „Пентхаус“ и водка „Оргазъм“ да не разпространяват рекламите си в този вид. Освен това, във връзка с нарушенията на Закона за здравето Етичната комисия реши жалбата срещу рекламата на водката да бъде изпратена за разглеждане в Министерство на здравеопазването, както и да бъде сезирана Комисията за защита на потребителите, информира BNews.

Получихме и част от кореспонденцията между комисията и производителите на водката, като техният отговор е следният:

Уведомяваме Ви, че получихме писмото от вашия, видимо с традиции и широко известен у нас и в чужбина Институт.

На този етап се въздържаме от официално становище по приложената жалба.

Очакваме с нетърпение вердикта на Етичната комисия към НСС.

Какъвто и да е той, ще го използваме в рекламната си кампания, за предоставянето на която възможност предварително Ви благодарим!

С уважение:
Екипът на „Vodka Orgasm

Коментари (1)

Публикувано в на 12 април 2010 г.